H&M All In och de andra som var i Norge har isolerats, berättar stallchef Jenny Talinsson. Foto: Fredrik Jonsving/Privat

Grevlundas stallchef om EHV-larmet: ”Obehagligt”

H&M All In, Catch Me Not S och Zacramento var alla på den internationella stortävlingen i norska Lilleström i helgen där en häst misstänks sjuk i virusabort. Grevlundagården isolerar nu topptrion.

Jenny Talinsson är stallchef på Grevlundagården där Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson bor och har sin verksamhet. I samråd med annan personal och ägare beslutade man om isolering av samtliga hästar som befunnit sig i grannlandet.

– Vi hade en kommunikation i går i samråd med Peder, Lisen och Malin (Henlöv, hästskötare, reds. anm.) och så styrde tjejerna upp här hemma, berättar Jenny.

Förebygger

Hästarna är nu uppstallade på en annan gård i närheten av ren säkerhetsåtgärd. Ett utbrott på Grevlundagården vore katastrof, menar Jenny.

– Ja, det går ju inte. Nu vet vi ju inte hur läget är eller vad proverna visar men vi får tänka lite så ’worst case scenario’, säger stallchefen och menar att man tar det säkra före det osäkra.

Isoleringen kommer i samråd med veterinär att pågå i minst tio dagar.

– Sedan tempas och kontrolleras hästarna flera gånger om dagen. Om de inte visat några symtom på tio dagar så är det okej, enligt veterinären, säger Jenny Talinsson.

Försiktighet och kunskap

Ingen av de svenska hästarna ska ha stått nära den sjuka hästen, vilket lugnar läget något. Jenny Talinsson och de andra stressar heller inte upp sig. Istället vill man jobba lugnt och metodiskt.

– Det är obehagligt. Men man har ju läst om det och det är ju inte första gången det här händer, även om det är väldigt mycket i media just nu. Men självklart är man jätteförsiktig och vill läsa på om det, säger hon.

Exempelvis Allan är ju hela Sveriges gullegris. Vad var din första tanke när du fick höra om den misstänkta smittan på tävlingen? 

– Tanken är väl att det var jätteobehagligt, men jag är nog rätt lugn av mig. Det är mycket för att Malin (Henlöv) som var på plats är så lugn. Det är en sak om hon hade varit jättestressad men nu känns det inte som att det varit i närheten av våra hästar. De har inte visat några symptom själva i allafall, peppar peppar, säger Jenny.

Smittskydd löpande

På Grevlundagården är man van vid att förebygga smittor av alla dess slag.
– Vi är ju väldigt noggranna. Särskilt om det kommer hästar utifrån, säger stallchefen.
– Vi är rätt vana vid smittskydd. Bara om en häst skulle få en hudsjukdom, typ ringorm, så skulle ju det vara en jättegrej här.
Hon berättar också att kommande praktikanter hört av sig och frågat om de fortfarande kan komma med tanke på smittläget i Sverige just nu.
– De har verkligen varit jätteduktiga och jättenoggranna. Det handlar ju om att alla måste tänka sig för. Man åker exempelvis inte iväg och klappar andra hästar, säger Jenny.

Ny häst

Tanken var att en ny häst skulle följt med hem till Grevlundagården efter tävlingarna i Norge. Det blir inte aktuellt i dagsläget.
– Det får vänta tills det här lagt sig lite, säger stallchefen.
Grevlundagården har just nu ett 40-tal hästar.
Har det varit aktuellt att isolera hela gården i förebyggande syfte med tanke på smittläget?
– Nej. Vi har haft väldigt bra kommunikation med våra veterinärer och det är inget som vi bedömt behövts. Vi tänker mycket på det här med smittor och är noggranna, säger Jenny Talinsson.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.