Håll ut: Då försvinner de irriterande blodsugarna
Älgflugor, styngflugor, allmänt irriterande flygfän och fästingar gäckar alla hästägare. Men håll ut! Snart är tiden över och krypen försvinner – iallafall tillfälligt.
Ungefär när medeltemperaturen går under fem grader per dygn, då slipper vi fästingarna. Det berättar Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Det gäller helt enkelt att temperaturen ska vara tillräckligt låg.
När det sker är helt beroende på var du bor i landet. Varmare orter har problem längre, medan insektsinvasionen norröver tenderar att tunnas ut tidigare.
Fästingar övervintrar i marken. De blir aktiva på våren när dygnsmedeltemperaturen är cirka fem plusgrader. De är sedan aktiva tills temperaturen sjunker under fem plusgrader igen. När fästingäggen har kläckts genomgår de tre stadier: larv, nymf och fullvuxen fästing. Utvecklingen till vuxen tar vanligen tre år och alla stadier av fästingar suger blod.
Mygg och älgflugor kan dröja sig kvar längre in på hösten än fästingarna. Det krävs några frostnätter innan de bitande rackarna ger sig för året.
–Men sen kan man inte säga att de försvinner heller. De finns ju kvar men vi besväras inte av dem, säger Anders Lindström.
– Du kan hitta mygg hela vintern om du letar på rätt ställe.
Svidknott är bitande insekter som kan ge kliande besvär hos hästar. Bland annat är det svidknotten som man tror orsakar så kallat sommarexem hos islandshästar. Svidknotten kommer gärna in i stall framåt hösten när temperaturerna sjunker, men brukar försvinna efter hand. Knottlarver återfinns i fuktig mark och kan i stor mängd vara riktigt farligt för betesdjur.
Styngflugorna då? Jo, de är en sommarart. De gula äggen går att se på hästars ben under sensommaren. Hästarna slickar sedan i sig äggen som kliar, varefter larver kläcks och lever i tungan och i tandköttet. Det hjälper inte att avmaska mot denna typen av larver. Först när de levt klart i hästens mun, vilket tar cirka två veckor, åker de ner i magsäcken och kan tas bort med avmaskningsmedel.
Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!
Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.