Ur filmen. Deanna Corby filmade den uppmärksammade tävlingsformen big lick.

Här rids tvååringarna i extrem form

Bara två år gamla rids hästarna i en extrem form. De sitter näst intill på hasorna bak medan knälyften fram ska flexas och översträckas så mycket det rimligen kan gå fram med stora beslag på hovarna. Tävlingsformen ”big lick” för Tennesee walking horses rör upp många känslor.

Det är efter att den amerikanska ryttaren Deanna Corby delat ett uppmärksammat inlägg på Facebook som debatten om den extrema gångarten är igång igen, vilket Hippson var först med att rapportera om. 

I det tio minuter långa inlägget visar Deanna Corby filmklipp från de mycket omdiskuterade tävlingarna där hästar tvingas att gå i den spända gångarten så pass att de nästan skrapar i hasorna i sanden – samtidigt som skarpa bett med hävstång används. Deanna Corby filmade scenerna själv under tävlingar, uppger hon.

Tävlingsformen big lick är inte förbjuden i USA. Det är dock långt ifrån alla organisationer för Tennesee Walking Horses som håller tävlingar i gångarten. De tävlingar som finns uppges dock ha en stor skara av anhängare, berättar Hippson.

Vid sidan av den onaturliga gångarten utsätts vissa hästar för så kallat soaring. Det innebär att man smörjer saker på hästarnas ben för att skapa smärta och få dem att lyfta högre och högre med frambenen. Även detta ges exempel på i filmen nedan.

Barack Obama, USA:s förre president, skärpte lagstiftningen mot gångartstävlingen big lick innan han avgick som president. Beslutet hann dock inte vinna laga kraft innan Donald Trump tillträdde som USA:s president.

Den nye presidenten strök lagändringen.

Nedan ser du Deanna Corbys inlägg. Vi vill varna känsliga tittare då vissa scener kan vara upprörande.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.