nonsens hage islandshäst

Häst avlivades utan att ägaren kontaktades

Ägaren tittade till hästen på morgonen och då såg allt bra ut. Efter klockan fem på eftermiddagen får de ett samtal från en person som undrar hur de vill kremera hästen. Den har avlivats utan att man kontaktat ägarna och vad som hänt är fortfarande ett mysterium.

Norra Skåne rapporterar om Pontus Plantmans 23-åriga islandshäst som han har haft i 19 år – i lördags avlivades den utan att man kontaktade ägaren.

– Vi var uppe och tittade till hästarna i Visseltofta på morgonen som vi brukar göra, berättar Pontus och hans fru Maria.
Allt var i sin ordning i hagen där deras två islandshästar gick tillsammans med fåren och de åkte på en utflykt. Vid tretiden ringde en granne till deras son och berättade att man sett en häst på insidan av viltstängslet på riksväg 15.

När Pontus och Maria kom tillbaka till gården såg de en vält grind och fåren tryckte i ett hörn tillsammans med deras ena häst.
Klockan fem får de ett samtal från en person på Helsingborgs djursjukhus som undrar hur de vill kremera hästen. Chocken är total.

– Enligt klinikchefen som jag talade med på måndagen var det polisen som tagit beslutet att hästen skulle avlivas. Uppgifter går isär för dels hävdas att hästen var vanskött och hade skit upp till öronen, dels hävdas att den hade kolik, säger han till Norra Skåne.

I söndags eftermiddag kom polisen till gården och ville titta på den andra hästen.

– Det är uppenbart att de vill sätta dit oss för vanvård, men våra hästar är det inget fel på, säger makarna Plantman.

Ägarna har inte fått någon konkret information om vad som hänt med hästen, men man säger att den inte haft några bit- eller rivmärken som kan tyda på att den utsatts för något rovdjur.

– Kanske har det gått ner sig i ett dike, vilket skulle förklara att det var smutsig och skitig.

Vad som hänt med hästen är ännu ett mysterium. Norra Skåne fortsätter att via kontakter med polis och djursjukhuset i Helsingborg få mer information om vad som inträffat och vi följer rapporteringen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.