Häst död på ridskola – delar av anläggningen isolerad

En snuvig häst på Ekerö Ridskola dog under transport till veterinär under torsdagen. Nu gäller avstängda avdelningar och restriktioner på ridskolan, för att minska risken för eventuell smitta.

Hästen uppges av ridskolans företrädare ha varit snorig och haft feber. Prover har tagit för både kvarka, EHV1, EHV4 och hästinfluensa. Samtliga prover har kommit tillbaka negativa, och det är ännu oklart vad hästen led av. Kroppen kommer därför att obduceras.

Fram till dess råder restriktioner på ridskolan.

Isolering

Via klubbens Facebooksida meddelar ansvariga att de hästar som varit i kontakt med den nu döda hästen också har isolerats av säkerhetsskäl. Även den del av anläggningen där hästen vistats har isolerats.

– Avspärrningarna måste respekteras av alla, endast särskilt avdelad personal får vara där. Man ska alltid byta kläder, handskar, hjälm, väst och skor samt duscha om man rör sig i mer än ett o samma stall, eftersom man inte alltid kan veta om någon häst för smitta med sig, skriver ansvariga på Facebooksidan.

”Allt vi vet”

Ridskolan avböjer att kommentera fallet mer i nuläget, mer än den information man gett online, meddelar de via mejl. Man påpekar också att man varit noga med att skicka ut information till alla ryttare som rider på klubben, samt dela informationen i grupper i närområdet.

– Där framgår allt vi vet och kan säga idag. Där framgår också att hon hittills testats negativ på de fruktade sjukdomarna hästinfluensa,  kvarka, EHV1 och EHV4, skriver företrädaren i mejlet.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.