Häst på catwalken hos Chanel – med ”ryttarprinsessan” på ryggen

Igår visade modehuset Chanel vår- och sommarkollektionerna av sin haute couture. Visningen inleddes av modehusets ambassadör Charlotte Casiraghi som kom in till häst och red ett varv på catwalken – något som blev en världsnyhet.

Charlotte Casiraghi kallas ofta prinsessa, men tekniskt sett är hon inte det – det är bara hennes mamma Caroline av Monaco som är det.

Hon har en aktiv ryttarkarriär bakom sig och har bland annat ridit Global Champions Tour och tävlat upp till 1.40 i tvåstjärniga internationella tävlingar. När hon var som mest aktiv inom ridsporten var hon också modell för Guccis equestriankollektion, som kom 2010. Nu har hon inte tävlat internationellt sedan 2017 och fått sitt andra barn.

2020 blev hon ambassadör för Chanel och har där mest profilerats som intellektuell. Hon har en kandidatexamen i filosofi och startade redan 2010 tidskriften Ever Manifesto som handlade om modeindustrins inverkan på miljön. Sedan 2015 driver hon den filosofiska tankesmedjan Les Rencontres Philosophiques de Monaco som arrangerar föreläsningar och event med intressanta tänkare, promotar filosofi som ämne i skolorna och som givit ut boken Archipel Des Passions där hon samtalar med sin mentor Robert Maggiori om meningen med livet.
Som en del i samarbetet med Chanel arrangerar hon litterära salonger i modeföretagets högkvarter i Paris, där hon bjuder in kvinnliga författare och skådespelare som får prata om sitt arbete och sin filosofi.
Därför var det en överraskning när hon red in på catwalken vid Chanels visning av vårens och sommarens haute couture igår. Visningen och filmen som hör till är regisserade av Xavier Veilhan, som ofta använder hästar i sina verk. I filmen – och även på visningen – rider Charlotte i en fantasimiljö, till musik av franske tonsättaren Sebastien Tellier.
– Det var ett sätt att förena den starka estetiken hos hästen med estetiken i haute couture, säger regissören Veilhan.

Om hästarna säger Charlotte Casiraghi:
– Att tävla i hoppning är en skola för livet. Det är den enda olympiska sporten där män och kvinnor är jämlika. Att vara en stor hästkarl” handlar inte om fysisk styrka utan om sinne och känsla.
– Hästarna har haft en viktig roll i mitt liv sedan jag var barn. De gav mig kraft att utvecklas, att kämpa, de gav mig självförtroende och ovärderlig styrka. De lärde mig ödmjukhet också.

Se filmen:

 

Se filmen om filmen:

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.