varg

Häst skrämd av varg – fick avlivas

En flock hästar rymde från sin hage i skräck när vargarna kom. En häst fick avlivas.

Hela Hälsingland och tidningen Travronden berättar om en händelse i Arbrå, där ett större antal hästar hade rymt från sin hage.

När Linnea Lahenkorva, som var en av hästägarna hittade hästarna vid en åker möttes hon av stressade och panikslagna djur.
En av hästarna, det 18-åriga stoet Elaine Accent hade brutit benet så illa att hon fick avlivas på platsen.

– När vi undersökte henne märkte vi att hon brutit bakbenet ovanför hasen. Hon led något fruktansvärt och det fanns ingenting annat att göra än att ringa på nödslakt. Det är otroligt tråkigt för hästen var verkligen ägarnas ögonsten, säger Linnea Lahenkorva till Travronden.

När man började undersöka hagen fann man spår av två till tre vargar.

– Vi har ett vargrevir här, men det har gått från att vara fem-sex individer till att nu vara uppe i 14 stycken. Det känns inte bra. Min nordsvensk var spänd resten av dagen till följd av det här, säger Linnea Lahenkorva.

Stallet ligger nära ett tättbebyggt område och här finns äen Nytorps Hästgymnasium och travtränaren Zandra Vidéns anläggning.

– Under dagarna är man inte orolig, men tidiga mornar och när solen går ner och det blir mörkt, då känns det lite olustigt. Det börjar bli lite för många vargar i området för att man ska känna sig helt bekväm, säger Zandra Vidén.

– Politiker sitter och bestämmer i Stockholm där det inte finns en tillstymmelse till varg och björn, säger hon vidare.

Länsstyrelsens Sone Persson kommenterar i Hela Hälsingland:
– Vi har varit på plats och konstaterat att det är uttöade vargspår cirka sex meter från hagen.
– I dag dyker vargar upp lite här och där, så exakt vilka vargar det är kan vi inte veta. Vi vet att ett revir går alldeles ovanför och att det rör sig mycket varg i det här området.

Läs artikeln i Travronden > > >

Läs artikeln i Hela Hälsningland (OBS låst) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.