Hästägare larmar: Lågt flygande helikoptrar skrämmer hästarna

Eon utför just nu besiktning av elnäten i Skåne. Besiktningarna sker på nationell nivå vid olika tillfällen. Just nu flyger HeliAir Sweden över Österlen, på uppdrag av Eon.

Det finns möjlighet för djurägare att anmäla sig till en SMS-tjänst som meddelar var flygningar kommer att ske i förväg. Enligt Eon:s hemsida aviseras flygningarna ungefär en vecka i förväg, med en extra påminnelse samma dag.

Men hästägare i Skåne menar att tidsfristen är för kort.

– Helikoptern flög jättelågt, bara 15 meter över marken. De säger att de ska flyga över ledningar men det är inte det enda de gör. De hovrar över hagarna och hästarna blir livrädda. Det är inte roligt när det är avelssäsong och man har dräktiga ston. De skenar och tvärnitar precis innan staketet, säger en hästägare till Ystads Allehanda.

Långsiktig plan

Hen efterlyser en tjänst som ger långsiktig planering framåt för att hästägare ska ha en ärlig chans att hinna agera.

– Jag förstår att man måste kolla ledningar men tänk om de hade kunnat planera lite i förväg och kanske skicka ut ett kalendarium med var de ska vara under sex månader framöver. Då hade man kunnat välja hur man ska göra. Man ska inte behöva blir så här överraskad.

Eon: Vi varnar

På Eon medger man att man känner till fenomenet med skrämda djur, men säger att man försöker varna i god tid. Flygningen uppges vara både snabbare och billigare än andra kontrollsätt.

– Det är jättetråkigt att det blir så. Vi skriver alltid på vår hemsida när vi ska göra besiktningar men jag förstår ju att man inte går in där och läser hela tiden. Vi har en tjänst där alla djurägare kan få ett meddelande innan flygningen och det är väldigt många som har anmält sig där, säger Johan Aspegren på Eon till tidningen.

På hemsidan uppger företaget också att man i största möjliga mån undviker att flyga över bebyggelse men att det ibland är oundvikligt.

Mer info

Få SMS-varningar i förväg

Här flyger de just nu

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.