Foto: Fredrik Jonsving

Hästägare oroas: Dåligt foder kan ge dödliga sjukdomen

Nervgiftet botulism är ovanlig, men mycket allvarlig. Oron ökar nu hos djurägare efter att den torra sommaren i vissa fall ger sämre foderkvalitet.

Man kan beskriva botulism som akut och snabbt tilltagande förlamning. På Djurvårdguiden.se har man listat sjukdomens ursprung, hur man kan undvika riskerna och vad man kan göra för att förebygga med vaccin.

Det finns idag ingen känd behandling mot sjukdomen, varav de flesta hästar dör inom något eller några dygn. Det är också vanligt att flera hästar inom samma besättning drabbas, i och med att de ofta äter samma foder.

Symtomen då? Jo, inledningsvis kan hästarna bli loja och få svårt att svälja. De försöker tugga fodret men tappar det och dreglar. De blir vingliga och kan till slut inte resa sig. Det är oftast andningsförlamning som gör att de avlider.

Men det är inte bara stråfoder som kan innehålla botulismbakterier. Ett dåligt hanterat kraftfoder kan vara lika farligt, uppger Djurvårdguiden.

Det finn också möjlighet att vaccinera sin häst mot den fruktade sjukdomen. Sprutorna ges till tre i antalet med fyra veckors mellanrum. Sedan fylls vaccinet på årligen. Enligt Djurvårdguiden finns det inga rapporter om att någon svensk vaccinerad häst fått sjukdomen.

Ridenews har tidigare skrivit om botulismens faror. Du hittar delarna här nedan.

Del ett

Del två

Tips

Håll koll på fodret. Ett foder som ser ofräscht ut ger större risker.

Om någon häst i besättningen blir sjuk bör alla tas ifrån fodret och veterinär tillkallas.

Se till att förvara hö och kraftfoder på ett bra sätt så det inte utsätts för bakterier.

Försök om du kan kolla upp var ditt foder kommer ifrån. Ett foder skördat på stubbiga vallar har ökad risk att föra med sig jord och bakterier.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.