Hästägare har vunnit kampen om JAS-övningar. Foto: © Milan Nykodym, Czech Republic, CC BY-SA 2.0/Wikimedia Commons

Hästägare vinner kampen om lågt flygande JAS-plan

Vid flera tillfällen har gårdsägare utanför Trollhättan protesterat mot lågt flygande JAS-plan som skrämt hästar och lett till skador. Det hela slutade i en polisanmälan. Nu har hästägarna fått gehör, uppger SVT Nyheter Väst.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har meddelat beslut om kraftiga begränsningar för militär flygtrafik. Något som glädjer hästägarna i Trollhättan.

– Det känns jättebra och är en stor framgång, säger gårdsägaren Monica Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Enligt SVT har minst fem hästar genom årens skadats till följd av flygflottiljens övningar. Hästarna har blivit skrämda och skadat sig när de skenat. Gårdsägare i området polisanmälde till slut både Skaraborgs Flygflottilj F7 och Trollhättan Vänersborgs flygplats i hopp om respons. I länsstyrelsens beslut finns nu en rad begränsningar gällande trafiken vid Trollhättans flygplats. Militären får nu flyga 30 gånger per kalenderår, mellan 07 och 13 på dagen och de boende i området måste få information, exempelvis via sms.

– Det känns jättebra, det blir nästan lika många flygningar per år som det var per dag under övningsperioden i oktober, säger Monica Karlsson, gårdsägare i Västra Tunhem till SVT Nyheter Väst.

Hon berättar också att hon varit beredd att lämna gården till följd av flygningarna och att två hästar fortfarande står på rehab efter skadorna.

–  Det var inte uthärdligt med bullernivåer över 100 decibel. Men det här ger hopp om att det kan löna sig för vanliga människor att faktiskt gå emot staten, säger Monica Karlsson.

SVT har också fått en kommentar från Försvarsmakten gällande beslutet. De svarar som följer.

– Vi håller på att analysera på vilket sätt det här funkar eller inte. Länsstyrelsens beslut gäller ju Trollhättans flygplats och vi sitter och tittar på det här, säger John Lidman, kommunikationschef Skaraborgs flygflottilj.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.