Foto: Fredrik Jonsving

Hästägaren bloggar om mardrömmen på Skånsta

En häst föll handlöst ihop. En annan kunde inte kissa. Flera har avlidit. Nu har en person med anknytning till Skånsta Ryttare berättat om mardrömmen när virusabort härjar på gården.

Det är i ett blogginlägg hos Nutrolin som kontaktpersonen Katja berättar om förloppet av den fasansfulla sjukdomen på gården.

–  Det började med att en häst fick feber och dagen efter när ytterligare två hästar fick feber, stängde vi båda våra ridhus för utomstående ekipage. Den tredje dagen fick ytterligare två hästar feber, varav Gun var den ena. Dag fem föll hästen Albin ihop efter att ha tagit några steg in i sin hage på morgonen; och där och då började det gå upp för oss att vi inte hade att göra med någon släng av förkylningsvirus eller influensa, utan något värre, skriver Katja.

Träffa familjen

Sjukdomsförloppet gick snabbt och allt fler hästar har insjuknat efter hand. Två dagar efter att skimmeln Albin fallit ihop i hagen och fick färdas med hästambulans i vagga för att kunna stå i ambulansen kom nästa smäll. Hästen Gun blev ostadig  och kunde inte kissa.

–  Så det blev akut ambulansfärd även för henne till Uppsala. Det råder strikt besöksförbud på hästsjukhusets isoleringsavdelning, men Gun blev så låg och inåtvänd och matvägrade, så veterinärerna frångick reglerna och sa till oss att Gun behövde träffa sin familj. Så husse och jag åkte varje dag till henne för att pyssla om henne. Och se, då åt hon samtidigt som vi satt i boxen hos henne med en fikakorg, skriver Katja i bloggen.

Akut läge

Läget är fortfarande akut hos Skånsta ryttare. Varje dag blir hästar sjuka och måste skickas på vård. 20 av stallets 60-tal hästar uppges nu ha insjuknat. Tre har avlidit. Men det finns ett litet ljus i mörkret. En strimma då och då. Inte minst då lyckan är total när en häst får återvända från sjukhuset för rehab hemma. Och stöd – det finns det gott om.

– Vi hjälps åt med allt och när någon emellanåt tappar modet finns det alltid någon som drar upp en igen. Vi är också tacksamma för all uppmuntran i form av godsaker till både två- och fyrbenta, kaffebröd, mat och uppmuntrande meddelanden som levereras till Skånsta Ryttare av medlemmar och allmänhet som på detta sätt vill hjälpa till, skriver Katja.

Blogginlägget hittar du nedan.

Fler artiklar om utbrottet:

Ytterligare en häst har insjuknat

Ännu en häst död i sviterna av virusabort

Djursjukhuset talar klartext om fallen

SVA bekräftar virusabort

Fick information för sent 

Kim C Lundin: Vem ger dig rätt att spela rysk roulette?

Mardrömmen på Skånsta Ryttare: viruset EHV1

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.