öga, nonsens, brun, Sparven, Flip's Little Sparrow

Häståkeriet räddat – protesterna fick gensvar

Tack vare det enorma engagemanget från hästfamiljen får Häståkeriet på Djurgården i Stockholm nu vara kvar. Igår meddelades att uppsägningen dragits tillbaka.

Häståkeriet på Djurgården i Stockholm har blivit en kär pärla för stockholmare och turister. Där kan man boka in den populära gryningsritten genom centrala Stockholm, nästan trafiktomt så tidigt på morgonen. Häståkeriet har också erbjudit slädturer, bröllopskörningar och företagsaktiviteter utöver en mer reguljär ridskoleverksamhet.

Området skulle ges till Hovstallet

När Carina Westman, som grundade Häståkeriet för 23 år sedan när hon ansökte om bygglov och byggde stallet, skulle gå i pension och sälja stallet beslutade Djurgårdsförvaltningen att i stället ge området till Hovstallet.
– Jag tycker det är fantastiskt att man i ett demokratiskt land får rida på kungens marker, och sen tar de bort allt man byggt upp. Det känns ganska hårt, sa Carina Westman då till P4 Stockholm.

Beslutet väckte starka känslor bland alla som brukade rida på Häståkeriet, men också hos många andra hästvänner som tyckte att verksamheten var ett härlig inslag i Stockholmsbilden.

Starkt engagemang

Man startade en Facebookgrupp, som bara fick 699 medlemmar, men lyckades ändå nå ut väl i media och genom andra engagerade hästvänner. Man gjorde även en protestlista och flera enskilda personer skrev brev till Djurgårdsförvaltningen och även direkt till kungafamiljen. Uppsägningen uppmärksammades inte bara i ridsportmedia utan även exempelvis i radions P4.

Engagemanget fick genomslag – nu får Häståkeriet vara kvar.

Den ena administratören för Facebookgruppen, Nicole Watts, skriver:

Många är vi som hoppats och önskat men inte riktigt vågat tro att det verkligen ska gå.
Men tack vare allas fantastiska engagemang så kan vi lyckligt meddela att Djurgårdsförvaltningen idag har dragit tillbaka uppsägningen. Häståkeriet på Djurgården kommer att bevaras och den öppna verksamheten finnas kvar!
Vi vill ödmjukt tacka alla er hjälpsamma och vänliga människor som hjälpt oss genom att skriva under vår protestlista, genom att otaliga gånger dela våra poster och kommentera. Ni har frikostigt delat med er av era fina berättelser om vad stallet betyder för er, och ni har spridit ordet bland era vänner.
Vi vill också tacka de medier som hjälpt oss att höras i bruset genom att göra reportage och uppmärksamma oss. Det har varit avgörande för oss.
Tusen tack!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.