Fullsugen fästing. Snart försvinner de flesta småkrypen för säsongen. Foto: Angelica Forsberg

Hästar kan vara bärare av dödliga viruset

Den dödliga sjukdomen Krim-Kongo blödarfeber sprids av den omtalade – och för Sverige nya – Hyalommafästingen. Nu avslöjar forskare att hästar kan vara bärare av sjukdomen.

Forskaren Lijo John vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)  är en av dem som jobbar med ett vaccin mot sjukdomen. Han berättar att varken boskap eller hästar tycks bli sjuka av blödarfebern.

– Vi vet inte varför det är så men de verkar inte drabbas, säger Lijo John.

Däremot kan både hästar och boskap vara bärare av viruset. Det är först när människor kommer i kontakt med det döda djuret eller blod från djuret, exempelvis på slakterier som man riskerar att smittas.

Det finns idag inget vaccin mot sjukdomen Krim-Kongo blödarfeber. Men ett multinationellt och tvärvetenskapligt forskningsprojekt, som kallas CCHFVaccine, arbetar för att få fram ett vaccin.

 

Hyalommafästing. Foto: SVA

Just nu pågår kliniska studier, menar Lijo John. Vaccinet kommer sedan att testas på djur, innan det blir aktuellt att prova på människor.

– Vi ska forska mer. Först då ser vi hur det går, säger forskaren.

Jagar bytet

Flyttfågelfästingen Hyalomma har varit omdiskuterad under sommaren och hösten här i Sverige. Det är bland annat hästägare som skickat in fästingar till SVA för analys. Hyalommafästingen är större än vår inhemska fästing och den söker aktivt upp sitt byte. Den är känd för att bland annat jaga sitt offer i tio minuter. En nyäten fästing kan också bli mellan två och tre centimeter lång.

När det kommer till Kongo-Krim blödarfebervirus lugnar Lijo John. Hästar kan, vad forskningen tyder på än så länge, inte bli sjuka av fästingen.
– Vi vet inte varför det är så. Men det är så det ser ut just nu. Djuren har antikroppar mot sjukdomen, men verkar inte kunna bli sjuka, säger Lijo John.
Vaccinet kommer i första hand att utvecklas för människor, men testas på djur innan människor får ta del av det. Det är ännu inte klart om ett vaccin eventuellt kan utvecklas till hästar framöver.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.