Foto Ivana Cajina

Hästar och människor evakueras från sopbranden – nu talar man äntligen om att släcka den

Sopbranden har pågått i snart en månad. Hästägare har tvingats flytta sina hästar och människor har evakuerats till hotell. Länge menade kommunen och brandskyddet att man inte kunde släcka branden.

I en artikel i tidningen Dagens Nyheter berättar hästägaren Marie Weigardh om att hon tvingats flytta sin häst från Södertörn Ryttarcenter (i DN-artikeln står det Söderängstorp Ryttarcenter, men det verkar inte finnas och bilderna ser ut att vara från Södertörn) som ligger precis intill branden.

Röken kommer från en brand i ett sopberg i Kagghamra, där företaget NMT Think Pink hyrt mark av en bonde för att förvara byggavfall. Det hårt packade restavfallet har självantänt och man har bedömt att branden inte kan släckas utan risk för ras eller förorening av grundvattnet.
Think Pinks dotterbolag är nu försatta i konkurs. Botkyrka kommun hänvisar till markägaren. Markägaren hänvisar till konkursförvaltaren. Men i konkursboet finns bara skulder.
Den 14 januari avsade sig Botkyrka kommun allt ansvar för konsekvenserna av branden i en direktsänd videokonferens och hänvisade de boende till sina hemförsäkringar, trots att det är kommunen som godkänt dumpningen.

Röken påverkar förstås människor med astma och KOL, men även personer med hjärt-kärlsjukdomar påverkas sannolikt. Människor i området har nu börjat använda munskydd, inte som covidskydd, utan för att kunna andas utomhus. På juldagen inträffade en olycka på väg 225 när en förare inte kunde se vägen för all rök. Röken har tidvis nått ända in till Stockholms innerstad.

Igår, tisdag, gick Södertörns brandförsvarsförbund för första gången ut med uppgifter om att branden ska vara släckt om åtta veckor.
 

 

Här kan man läsa hela artikeln (låst) > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.