Hästarna försvinner från gatan utanför Central Park

Vagnshästarna som jobbar med att dra turister i New Yorks Central Park sedan 160 år tillbaka har de senaste åren varit mycket omdebatterade. Djurrättskämpar vill helst att hela verksamheten ska upphöra, men har nu fått igenom ett mindre krav.

Igår morse tvingades häst och vagn-ekipagen som jobbar i Central Park i New York flytta från gatan vid parkens södra del, där de tidigare stått parkerade och väntat på turister.
Man hoppas att förändringen ska ge hästarna en bättre och lugnare arbetsmiljö inne i parken och minska risken för olyckor.
De senaste två åren har det skett tjugo kollisioner mellan bilar och hästvagnar.

Ingen verkar nöjd med den nya ordningen. En organisation som har drivit frågan att få bort hästarna helt, Coalition to Ban Horse-Drawn Carriages, anser att hästarna kommer att vara lika stressade inne i parken.

Kuskarna är missnöjda med den nya ordningen, inte minst då de är oroliga för att få färre kunder. De klagar också på att de nya parkeringarna inne i parken är för små och har en lutning som gör det svårt för hästarna att stå där.

Nuvarande borgmästaren De Blasio hade med hästfrågan i sin kampanj men hans insatser har dröjt tills nu. 2013 gav organisationen NYClass som ville få bort hästarna 900.000 dollar (nära 9 miljoner kronor) till hans kampanj. De fälldes sedan för att inte ha redovisat donationerna korrekt och fick betala 40.000 dollar i böter.

Bilder från ABC:s och CBC:s nyhetssändningar:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.