hand klapp nonsens

”Hästarna skapar kontakt på ett otvunget sätt” – så kan hästar hjälpa psykiskt sjuka

Professorn i omvårdnad: ”Det kan räcka med att ta en promenad i skogen tillsammans med hästen”.

Professor Henrika Jormfeldt är professor i omvårdnad på Högskolan i Halmstad. Hon är hästtjejen som blev psykiatrisjuksköterska och som forskar hemma i sitt stall.
Hon studerar hur hästar kan hjälpa personer med psykisk ohälsa, hästunderstödd terapi.

— Hästarna skapar kontakt på ett otvunget sätt och man kan bara vara tillsammans. Man behöver inte rida, utan det kan räcka med att ta en promenad i skogen tillsammans med hästen för att få in lite mer liv, säger hon i ett stort porträtt i tidningen Vårdfokus.

Hon hade arbetat som psykiatrisjuksköterska i många år när hon började tröttna på inriktningen att mediciner skulle lösa allt.

— Varför bara behandla patienterna akut när de insjuknar i en psykos? Jag är övertygad om att det finns saker man kan göra för att förebygga sjukdom genom att främja hälsa. Här har vi sjuksköterskor en viktig roll.

Henrika arbetar i ett hästunderstött projekt via Intresseföreningen för schizofreni och andra psykoser, IFSAP, i Halmstad. Där har några personer med schizofreni fått umgås med hästar, vara ute i naturen och äta mat tillsammans två gånger i månaden. En av deltagarna i projektet berättade att hon blev lugn inombords och en annan kände att man blev mer social.

Hon tycker att den vårdande rollen som sjuksköterska påminner om relationen till hästarna. Man måste ta ansvar för det som sker i mötet och lyssna in.

— Men man kan inte gå med på vad som helst, då blir det inte sant och respektfullt. Med hästarna måste man också vara helt ärlig.

Läs hela artikeln i tidningen Vårdfokus > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.