Hästarna som dog i storbranden – svensk ponny bland de förolyckade

Dagen efter branden – Familjen Rothenberger berättar om hästarna som förolyckades och tacksamheten över all den hjälp de har fått.

Branden som utbröt på torsdagsmorgonen på dressyrfamiljen Rothenbergers anläggning Erlenhof i Tyskland krävde fem hästars liv och totalförstörde stallet och ridhuset. Bland de förolyckade hästarna fanns några av familjens käraste trotjänare och nya unga stjärnor. VM-silvermedaljören Sönke Rothenberger och hans syster Sanneke lyckades få ut de flesta hästarna ur stallet, däribland VM-hästen Cosmo.

Stallbyggnaderna, där det fanns omkring 35 hästar, brann ner till grunden och ridhuset förstördes. Övriga angränsande byggnader angreps också och till stor del är totalförstörda. Bostadshuset som låg en bit bort klarade sig. Tre skadade hästar fick köras till djursjukhus. Bland de omkomna hästarna fanns Sönkes nya stjärna, Bundeschampionatsfinalisten Zum Glück och den svenskägda welshhingsten ReActive Royal.

Läs vad familjen skriver på sin hemsida >>

Det utbrända ridhuset. Foto: dressurstall-rothenberger.de
Ingången till huvudstallet, där branden började. Foto: dressurstall-rothenberger.de
Ponnyn Goldie räddades av Sanneke och fick skydd hos grannarna Krause. Foto: dressurstall-rothenberger.de
St Anton är brännskadad och vårdas på klinik, men väntas återhämta sig. För de två andra brännskadade hästarna är läget kritiskt. Foto: dressurstall-rothenberger.de

Familjen berättar idag på sin hemsida:

Den 28 februari 2019 började som som en vanlig morgon på Erlenhof . Halv sex vaknade stallet gradvis och ingenting ovanligt märktes. Femton minuter senare vaknade Sanneke av att vår hund Nera var rastlös och skällde nervöst. Det var vår räddning – Sanneke tittade ut genom fönstret och såg röken från branden. (Vinden låg på så att hon annars inte skulle ha känt lukten.) Hon väckte Sönke som sprang till stallet i sina boxershorts för att rädda hästarna.

Inom några ögonblick hade elden tagit sig så pass att den mötte dem med en våg av hetta och för de hästar som fanns i stallets främre del kom hjälpen för sent. De dog snabbt och, som veterinären senare berättade för Sönke, utan att hinna lida.

Vi har nu fått säga farväl till Sannekes trogna juniorhäst och vår pålitliga fredsmäklare på våra beten, Paso Doble, till Kid Gentleman som lärde Sönke grunderna i hoppning, till Semmies undersköna lovande unga Fayola och Zum Glück, som Sönke haft så roligt med. Även en ponny som ägs av en svensk ung ryttare, som utbildades av Semmieke, var ett offer för elden.

Det var inte bara Sanneke och Nera som hade ett sjätte sinne denna morgon, utan också Cosmo. Han som kan vara så vild och bete sig följde nu Sönke utan grimma ut från det brinnande stallet, from som ett lamm. Han satte nosen mot Sönkes rygg, som om han ville andas genom honom och följde honom uppför backen till sitt akuta skydd hos familjen Krause. Goldi visade sig också från sin bästa sida och lät Sanni lugnt ta henne ut ur stallet.

De andra hästarnas boxdörrar öppnades och alla fick fly i panik ut ur elden. Sönkes ston Luna och Catana drabbades av svåra brännskador och deras tillstånd är mycket kritiskt. Det gick något bättre för St Anton, som har brännskador av första graden, men där veterinärerna hyser gott hopp.

Nu börjar undersökningen för att försöka ta reda på vad som orsakade branden. …den förstörde vårt stall och angrep vårt ridhus som skadades allvarligt – men framförallt känner vi tacksamhet.

Tack till Sanni, som fick brännskador på låret och rökförgiftning eftersom hon bara tänkt på hästarna och inte på sig själv. Tack till Sönke, som fick brännskador i ansiktet, men lider så eftersom han inte kunde göra mer. Tack till vår pålitliga personal, som återvände direkt till stallet efter en snabb hälsokontroll på kliniken för att fortsätta hjälpa till. Tack till vår familj, till de många vänner som omedelbart hjälpte till utan att fråga. Tack till de veterinärer som tog hand om våra hästar. Och sist, men inte minst, till polisen och brandkåren, som gjort allt för att stoppa det fruktansvärda.

Vi kan inte uttrycka det i ord ännu, så för tillfället får det räcka med: ​​TACK!

 

Läs mer i vår rapportering från branden: Fem hästar dog i branden hos dressyrfamiljen Rothenberger

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.