Hästen Pether, 32, föll och fick lyftas av räddningstjänsten

Haflingern Pether, 32, skulle släppas ut ut stallet på söndagen men föll omkull och kunde inte ta sig upp  igen. Räddningstjänsten ryckte ut för att få honom på fötter.

Brittmarie har tävlat sin haflingerhäst Pether, 32 år, i körning, men nu är han pensionerad sedan några år tillbaka.

– Han är mer ett sällskapsdjur nu, nästan som en hund. Han är fruktansvärt bortskämd och får det bästa av allt, säger Brittmarie i tidningen Expressen.

På söndagsförmiddagen skulle han släppas ut i hagen när han snubblade och föll och blev liggande utan att kunna ta sig upp igen.

”Den värsta dagen i mitt liv”, sa Brittmarie till Expressen och berättade också att hon blev chockad och närmast råkade i panik när Pether halkade omkull.

Men nu blev det ett lyckligt slut, när räddningstjänsten från Östra Grevie ryckte ut och fick den 390 kilo tunge Pether på fötter. Från början kontaktade man räddningstjänsten i Svedala, men de passade vidare till kollegerna som har specialkunskap och utrustning för att rädda djur.  En veterinär ryckte också ut för att ge Pether smärtstillande och lugnande.

Det blev dock en komplicerad insats. Eftersom Pether låg en bit in i stallet kunde de inte använda sin lyft. De fick dra ut honom ur stallet med en vinsch liggande på halm och filtar. När han kommit ut tillräckligt långt fäste de lyftselen och drog upp honom på benen.

Efter ett par, tre timmars arbete var Pether ute ur stallet och uppe på hovar igen och kunde gå ut till de andra hästarna i hagen.

– Veterinären sa att antingen hade han bara halkat, eller så kan han ha fått en stroke, säger Brittmarie i Expressen. Jag tittar till honom var tredje timme dygnet runt nu, både lördag och söndag. Jag är så tacksam för insatsen som alla har gjort. Tänk att man kan få så här mycket hjälp.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.