HÄSTJOBB: Annie Larsson Oghide, hästskötare

Ålder: 22 år.
Yrke: Hästskötare.
Arbetsplats: Kavallerikasern, Stockholm.

Arbetsuppgifter:
Jag tar hand om Beridna Högvaktens hästar. Vi sköter alla vanliga stallsysslor man kan tänka sig. Vi hästskötare jobbar i skift, så vissa dagar börjar vi med stalltjänst, det vill säga mockning och sopning. Sedan motionerar vi hästarna, oftast ridning, men även longering och tömkörning. Andra dagar har vi hand om utsläpp och intag från både hagarna och skrittmaskinen. Fodringen sköter vi också de dagarna. Vi har ”passhästar” som vi ska se över regelbundet – rycka man, klippa svans, se över utrustningen och ge hästarna extra kärlek.

Bakgrund:
Jag började rida på ridskola när jag var sex år och skaffade senare medryttarhäst. Jag har lagt mycket av min vakna tid på hästarna sedan dess. När jag var yngre höll jag på med travsport en period och senare även sportskörning. Jag gick på Djurgymnasiet, naturbruksprogram med inrikting häst.

Typisk utbildning för jobbet:
Många av oss hästskötare har pluggat häst på gymnasienivå och har hästskötarexamen. Det är inget krav för att jobba på kavallerikasern, men någon typ av erfarenhet av häst ska man ha. Majoriteten av oss har engagerat oss i hästvärlden i flera år och jobbat med det.

Genomsnittslön:
Som nyanställd hästskötare hos oss har man en ingångslön på cirka 19 000. Det tillkommer OB-tillägg när vi jobbar kvällar och helger.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att få jobba med det man älskar. Har fantastiska kollegor, både två- och fyrbenta.

Vad är svårast med ditt jobb?
Jag kan inte komma på något som jag tycker är svårt med mitt jobb!

Igår mötte vi Sissela Smith, beridare > > >

Imorgon får vi läsa om Denise, som är ridlärare.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.