HÄSTJOBB: Gonzalo Ortiz Centeno, veterinär

Ålder: 46 år.
Yrke: Veterinär.
Arbetsplats: Mälaren Hästklinik AB

Arbetsuppgifter:
Mitt stora intresse är reproduktion och på kliniken är jag ansvarig för samarbetet med stuterier, bland annat Myrsjö gård där man har 270 ston per år. Jag jobbar tre dagar i veckan ute på fältet, kollar ston måndag, onsdag och fredag under säsongen. Tisdagar och torsdagar är jag på kliniken och hoppar in med vård och jour och allt möjligt. Det är roligt att ha kolleger på kliniken, så att man alltid kan få en second opinion och kan samarbeta.

Bakgrund:
Jag utbildade mig till veterinär redan 1999 i Argentina, men när jag flyttade till Sverige fick jag göra om min TUVE (Tilläggsutbildning för veterinärer). 2010 var jag färdig och kunde börja jobba här i Sverige. Jobbade på Strömsholm från 2011 till 2015 och började på MHK 2016 tills nu.Jag kan jobba med alla djur, men det är hästar som är mitt stora intresse. Jag hade specialiserat mig på häst redan i Argentina och har även läst vidare inom reproduktion, bland annat. embryotransfer och gått många andra påbyggnadskurser.
(Vi kan tillägga att ”Gonza” är även polospelare!)

Genomsnittslön:
Lönen kan variera mellan 30 000 och 50 000 beroende på erfarenhet och utbildning. Det finns säkert också de som tjänar mer.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa är att hitta och lösa problem. Det är jätteroligt när du har en häst som är halt, du behandlar den och när du kommer på återbesök är den frisk. Eller när ett sto är dräktigt och när vi hittar ett embryo.

Vad är svårast med ditt jobb?
Det finns dagar som är svåra med lite mer extra jobb, detektivarbete, då brinner hjärnan lite.
Det värsta är när vi måste ta svåra beslut, när en häst hoppar på tre ben och vi måste ta bort den. Eller om man kommer ut till en kolik och tvingas ge besked till djurägaren att ta beslutet om vi ska operera. Eller om det har gått för långt och vi måste ta bort hästen. Kanske krävs det också ett snabbt beslut för att hästen inte ska lida.

Läs om hästsjukgymnasten Cajsa som vi mötte igår > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.