Hästolyckor i trafiken ökar nu

Nu börjar den tid på året när hästolyckorna i trafiken ökar. Mörker och halka är orsakerna. Här finns några råd om vad du kan göra för att förebygga.

Under november till januari ökar antalet trafik- och tågolyckor där hästar är involverade i landet. Under den här kritiska perioden drabbas nästan lika många hästar som under resten av året. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

Under de tre senaste åren visar skadestatistiken en rejäl ökning av trafikolyckor under perioden november till januari. I de flesta fall handlar det om hästar som har kommit lösa av någon anledning – de kanske har rymt från hagen eller kastat av sin ryttare.

– Många kommer ihåg att ta på reflexer när de rider ut. Men det är också bra om hästen har reflexer på grimman och täcket i hagen. Då ökar chansen att den klarar sig om den kommer lös, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst, Agria Djurförsäkring.

Årstidens mörker och den kommande halkan i kombination med hästar som rör sig snabbt utan reflexer är troliga orsaker till ökningen. Majoriteten av de hästar som är involverade i trafikolyckor avlider på plats. De som överlever kräver ofta omfattande behandlingar och rehabilitering.

Tips för säkrare vintermånader:

• Se över hagarna regelbundet. Tänk på att tjocka täcken och djup snö kan göra att hästarna inte känner av ett elstaket
• Välj täcken och grimmor med reflexer invävda i materialet
• Använd alltid reflexer på hästen när du rider eller leder hästen i skymning eller mörker – ländtäcke med reflexer, benreflexer, en väst på ryttaren och gärna en liten lampa på hjälmen
• Undvik att så långt det är möjligt att rida på, över eller nära, trafikerade vägar
• Om hästen kommer lös – ring polisen och lokalradion omgående. Lokalradion kan gå ut och varna trafikanter om att hästen är lös.

Källa: Agria

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.