ukraina

Hästvärlden går samman för att hjälpa ukrainska hästägare

I flera Facebookgrupper kan man nu följa ukrainska hästägares försök att rädda sina hästar undan kriget. Men hästsekten är stark även på kontinenten. Hjälp kommer från Polen, Rumänien, Tyskland och andra länder där ägare av stall och transporter erbjuder stallplats och boende för både hästar och människor och ställer upp för att köra hästar över gränserna.
Dock börjar vissa varna för att ”hjälpen” ibland inte är seriös och hästar riskerar att stjälas eller åka till slakt.

I gruppen ”Hjälp för hästar i Ukraina” har ett inlägg där man efterlyser alla som kan erbjuda tillfälliga hem för hästar att skriva i kommentarsfältet – hittills finns 734 kommentarer. Dock verkar förvirringen stor kring hur transporterna ska gå till och många uppger att man inte får svar när man kontaktar de som erbjudit hjälp i Facebookgruppen.

Det råder köer på vägarna ut från Ukraina och många människor ses lämna landet till fots. Men det ska egentligen inte finnas några hinder för att köra hästar ut ur landet eller att ta dem in i exempelvis Polen eller Rumänien. Dock gäller det att ha ordning på papperen, eftersom EU-länderna nu omfattas av den nya lagstiftningen när det gäller transporter av djur.

Nu börjar det också komma varningar för att oseriösa personer erbjuder hjälp för att sedan stjäla eller slakta hästarna. Oklart dock om det beror på att sådant har hänt eller om det mer är en oro. Många varnar också för falska insamlingar – något som alltid brukar dyka upp när stora händelser sätter känslorna i svall.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.