Lorenzo

Hemma hos frihetsdressyrens fenomen – Lorenzo

Hans uppvisningar med stora grupper av helt fria hästar skapar magi på arenor runt om i världen. Nu i coronatider har han istället bjudit in till show och workshophelger ­hemma på sin gård Camargue. Följ med och se hur han har det på sin gård och hur han arbetar med träningen av sina hästar!

Foto Morgan Mirocolo, Lola Bonnard

Han har etablerat sig som frihetsdressyrens största stjärna. Alla – även de som inte alls är intresserade av hästar – som ser hans shower imponeras av hans balans och teknik och den stora flocken som följer honom. Och de som är mer hästintresserade och initierade förundras över hans mjuka och hästvänliga hantering. Han har hästar som verkligen visas i total frihet.

 

” Han säger att han själv också blir som en häst, tillsammans med sina hästar.”

– Det viktigaste för mig är att mina hästar lever ett stressfritt liv och att de lever i flock. En fri häst är en lycklig häst och du kan se det på deras prestationer, säger han.

Han säger att han själv också blir som en häst, tillsammans med sina hästar.
– När jag är med mina hästar så blir jag en av dem. Jag tänker som en häst, jag reagerar som en häst, jag blir en häst. Kanske är det därför jag förstår dem…
Lorenzos motto är live your passion to the full, lev din passion fullt ut.
– Att vara en artist, för mig, är att vara unik, att vara kreativ och få människor att känna ett helt spektra av känslor. Det är vad som gör mig levande varje dag!

 

”Lorenzo har ett väldigt vänligt sätt och är lätt att tycka om. Han är en god vän”

Coronapandemin påverkar dock även Lorenzo, som i vanliga fall turnerar jorden runt och uppträder på alla de största hästeventen i världen. När de stora häst­tävlingarna och mässorna ställs in har han nu istället, för första gången, bjudit in till en show på hemmaplan, som han kallar för ”demonstration” och dragit igång ett slags kursverksamhet, Lorenzo Academy. I september har han också haft helgkurser, ”Liberty Weekends”, där man kan lära sig mer om hur han arbetar med sina hästar.
Lorenzo har i flera år trollbundit publiken på Sweden International Horse Show med sina stora uppvisningar där åtta, tolv eller till och med 16 hästar medverkar samtidigt. Men nu, på hemmaplan, får publiken se honom arbeta med 25(!) hästar samtidigt.

Vi intervjuar svenska Isabelle Larsson som gör Lorenzos hemsida och marknadsföring och som var med på hans första clinic nu i somras.
– Det var häftigt att komma till Lorenzos gård, att få möta en så stor, nästan mytomspunnen artist och hans fantastiska hästar på hemmaplan, efter att ha jobbat med honom på distans under lång tid, säger Isabelle.
– Lorenzo har ett väldigt vänligt sätt och är lätt att tycka om. Han är en god vän. Hans familj är väldigt välkomnande och gästvänlig.
Familjen består av Lorenzo, hans tjej och två döttrar och hans mamma som bor på gården intill.

Lorenzo

Lorenzo döptes som nyfödd till Laurent Serre. Han började showa med hästar redan som väldigt ung. Hans första häst var Niasque, en camarguehäst som hans mamma och pappa fått i bröllopspresent. De satte Laurent på hans rygg och han började genast showa, rida bak och fram och hänga under hästens mage. Med Niasque började han redan som barn göra uppvisningar och tog snart artistnamnet ­Lorenzo.
När han visade upp sina trick för sin mamma var hon en hård domare.
– Hon sa ”det där har någon annan redan gjort, du får hitta på något eget”. Därför har det alltid varit viktigt för honom att vara unik, berättar Isabelle.
Efter några år hittade Lorenzo på ett av sina mest bejublade – och unika – showinslag. Han stod på hästens rygg och hoppade över ett hinder medan den sprang under. Så fick han smeknamnet ”den flygande fransmannen”.
Den stora vändpunkten i hans karriär kommer den dagen när han kan börja visa sina hästar i fullständig frihet. Först med fyra hästar, men snart med åtta och idag reser han världen runt med 16 hästar som visas i frihet i hans show.

Lorenzo

 

”När han väl har valt en häst, då är den hans för all framtid. Han ger aldrig, aldrig upp.”

När Lorenzo får en ny häst börjar han med att jobba med den individuellt och med lite mer trickträning. Sedan jobbar han i par med en mer erfaren häst. Ofta sitter han på en häst och har en annan i grimma och grimskaft intill, så att den lär sig att arbeta tillsammans med andra hästar. Gradvis introduceras den för svårare arbete. Det tar honom tre år för att ta en helt outbildad häst till att kunna vara med i showen.
Hästarna i hans flock är lusitanos, man ser att det är hästar med mycket energi och liv och han säger att han väljer dem noga. Men när han väl har valt en häst, då är den hans för all framtid. Ett exempel på det kan man se i en av hans filmer, där han visar träningen av en ovanligt svår häst och hur han aldrig, aldrig ger upp.

Lorenzo

Isabelle arbetar med att göra hemsidor, banners och marknadsföring i sociala medier för olika företag. Hon jobbar också i familjens dressyrstall Tuna Gård på Färingsö utanför Stockholm.
Vi förstår att Lorenzo är en mycket speciell kund för henne. De har tät kontakt och hon hjälper honom med mycket mer än bara hemsidan. Kontakten med en konstnär som också driver en stor gård kan dock vara lite speciell.
– Mycket av kontakten består av röstmeddelanden från hästryggen eller traktorn, alla tider på dygnet. Han arbetar hårt, alltid.
– Han gör allt själv. Han bygger staket, sköter hästarna, stallet, gården, skördar hö. Han kör ofta själv sin enorma lastbil till sina shower.
– Han är uppvuxen på gården intill där hans mamma bor. Så köpte han den här marken och har byggt ett nytt ridhus, stall och hus till sin familj. Stallet är enkelt och funktionellt, modernt, lite som ett stall man ser i Sverige.

Lorenzo

 

” Han tränar ofta sena kvällar och
nätter, han är nattmänniska ”

Förutom Lorenzos uppvisningar och de utbildningar som han har börjat med nu i coronapausen, finns också mer ”vanlig” verksamhet på gården.
– Familjen har en turridningsverksamhet och en liten hotellverksamhet.
Lorenzo har inga elever eller medhjälpare som tränar hans hästar, bara en anställd som hjälper till med utfodring och skötsel. Tidigare har han heller inte tagit emot besökare på sin gård. Det är helt nytt att han som nu arrangerar kurser och egna event. Och nu inför eventet kom massor med människor till gården.
– Det var otroligt mycket folk där för att hjälpa till med att fixa skyltar och rengöra stallen och städa alla uppvisningytor.
Lorenzo byggde själv också en bar inför eventet.
– Han är inte rädd för att göra grovjobbet.

Lorenzo

Isabelle fick hugga i direkt när hon kom till Lorenzos gård.
– Första kvällen jag kom dit höll han på att träna och då fick jag hjälpa till med det – under fullmånen. Han tränar ofta sena kvällar och nätter, han är nattmänniska, gillar att göra grejer på natten.
Till en del är det också de varma dagarna i Camargue sommartid som gör att man måste träna efter att solen gått ner.

Isabelle var den som såg till att programmen blev klara och fotograferade för Lorenzos sociala medier, men hon fick också hugga i med allt möjligt praktiskt i samband med det stora eventet.
– Jag fick städa och halma stallet, ställa upp halmbänkar för publiken i gassande sol.
Hon hjälpte också till vid hans träningar, ledde och höll i hästar och gav dem vatten.
Programmet ändrades in i det sista och det var inte förrän vid tvåtiden på natten innan eventet som Isabelle kunde skriva ut den färdiga version.
– Då hittade Lorenzo ett misstag, så vi fick göra om programmet på förmiddagen samma dag och skriva ut på nytt på hans strulande skrivare hemma i hans kök.

Lorenzo

Eventet blev en fantastisk upplevelse för de som var där, men man hade otur med vädret.
– Precis när showen drog igång blev det salt­vattensdimma.
Samtidigt som dimman ställde till problem, så skapade den en magisk inramning, där det kändes som om Lorenzo, hans hästar och publiken var ensamma i världen. Allt annat runtomkring försvann och doldes av dimslöjorna.
– Dimman gjorde att vi fick ställa in sista delen av showen som skulle vara ute i våtmarkerna, i kärret. Då fick han improvisera den sista timmen och showen blev mer som en clinic, där han visade hur han tränar sina hästar.
Många i publiken uppskattade verkligen att få den extra inblicken i hur han arbetar.

Lorenzo

Isabelle såg inte så mycket av själva showen eftersom hon var där och hjälpte till.
– Jag stod med hästarna och hade ryggen till en stor del av tiden. Och han pratade framförallt franska – min franska är inget vidare.
Som tur var har Isabelle sett hans shower på Friends och mycket var så klart sig likt.
– Det var ändå häftigt att se hästarna i en annan miljö och nu hade han större flock, upp till 25 hästar samtidigt!
– Så otroligt mäktigt att höra hovtrampet från alla de här hästarna!
Isabelle tyckte att hon fick lära sig mycket genom att vara med när Lorenzo tränade.
– Jag såg hur lyhörda de var och det jag lärde mig var framförallt att man kan kommunicera med dem utan beröring.

Lorenzo använder nästan bara rösten och gester i sin kommunikation med hästarna. Han har också spön som han använder för att visa hästarna vad de ska göra.
– Man kan prata med hästarna och säga vad man vill istället för att knuffa och sporra dem. Det fungerar extremt bra, man behöver inte röra dem.
– Nu har jag inspirerats i hanteringen av mina egna hästar. Min hästhantering har blivit bättre.
Isabelle har själv två frieserhästar.
– Jag har en egen häst som inte har någon broms och där har jag nu lärt mig att våga släppa. Hon blir trängd och stressad när man håller i henne och det fungerar bättre att bromsa henne med rösten.
– Jag drar inte i grimskaftet och behöver inte ta i dem. Det är klart att ibland behöver man kanske ta i en häst för att tillrättavisa den. Men man behöver inte dra omkring hästarna.

Lorenzo

 

” Någon gång är det en häst som sticker
iväg helt och hållet. Då springer han efter den och hämtar den ”

När Lorenzo ska tillrättavisa en häst behöver han dock inte röra vid den.
– Han säger hästens namn och då räcker det oftast, så går den tillbaka in i ledet. Någon gång är det en häst som sticker iväg helt och hållet. Då springer han efter den och hämtar den. Sticker den på nytt springer han igen. Han ger sig inte, är otroligt tålmodig. Han ger aldrig upp på en häst.
– Och han är alltid lugn.

Det var när hon såg Lorenzo på Sweden International Horse Show på Friends Arena som han gjorde ett enormt intryck på Isabelle.
– Jag minns hur jag såg showen på Friends och där kom fyrspannen med tusentals remmar och piskor och efter det kom Lorenzo in med sina 16 lösa hästar. Det var en sådan kontrast.
Hemma har Lorenzo sina hästar i stora hagar och där jobbar han ofta med dem, helt lösa.
– Nu när vi hjälpte till att flytta hästar mellan olika områden på gården så ledde vi dem, men han kan gå med hästarna lösa överallt.
– I showen som han hade hemma hade han 25 hästar med och vissa av dem är grönare. Vad vi fick se då, var hur han tränar dem för att de ska kunna vara med i numret.
– Men han jobbar på att det ska bli 32 hästar! Så många kommer han inte att kunna kuska runt med, för lastbilen rymmer inte alla. Men han kan ha uppvisningar hemma och göra filmer.

Nu vill Isabelle själv också jobba mer med frihetsdressyr.
– Jag har inte haft sådana ambitioner men nu börjar jag bli mer sugen. Jag har frieserhästar och jag märker att de svarar så bra på den träningen.
– Även om man bara rider sina hästar är det bra för hästen att öva in trickträning. Bara nu i veckan så jobbade jag med halten på min häst som inte har någon broms. Det tog en kvart, sedan satt det. •

Lorenzo Academy

På Lorenzos ”Liberty Weekends” kan man komma och lära sig av honom. Just nu lär det bli svårt att resa dit, men låt oss hoppas att kurserna fortsätter framöver.
Som elev på hans weekend kommer man med sin egen häst eller lånar en av hans. Man får också träna med hans hästar och helgen avslutas med en fyra timmar lång uteritt i Camargue där man badar med hästarna. Människor från hela Europa kommer till de här helgerna.

Lorenzo
Kostnaden för att delta på lånad häst är 900 euro. Resa och inkvartering får man stå för själv, men ett par måltider ingår.
Lorenzo har också börjat med kurser för barn, ”Lorenzo Academy Junior”. Varje onsdag har han under del av hösten haft ett heldagspass där barn fått jobba med frihetsdressyr, eller kanske snarare arbete vid hand och voltige samt en uteritt runt gården.

På Lorenzos hemsida – som svenska Isabelle Larsson har skapat – kan man boka in sig på hans kurser, beställa en dvd eller bok och läsa mer om Lorenzos bedrifter. Man kan även beställa hans kalender för 2021, nu med 30% rabatt eftersom året hunnit börja.
Just nu producerar Lorenzo en ny bok som ska släppas snart.

Han kommer ha en specialkurs i voltige i slutet av februari, tillsammans med en flerfaldig world champion i voltige. Nicolas Andréani. https://lorenzo.fr/fr/event/nicolas-andreani/

lorenzo.fr

Kontakt för mer information och anmälan till kurserna:
academy@lorenzo.fr
tel +33 (0)685600725

Lorenzo

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.