Henrik Ankarcrona: ”Vår näring blöder, men inget händer”
Igår träffades Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten för att planera tävlingsstart för seniorer.
Samtidigt gick hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona ut i DN och kommenterade tävlingsstoppet:
”Riksidrottsförbundet måste ta sitt förnuft till fånga, och inse att det är skillnad på sport och sport”
I ett inlägg på Ridenews krävde Sylve Söderstrand att Svenska Ridsportförbundet agerar för att få igång tävlandet: Har man någon plan och tanke på hur vi ska kunna komma tillbaka? Läs mer här > > >
Tidigare har även Maria Gretzer kommenterat detta i ett inlägg på Ridenews: ”Är det inte viktigare att låta de som lever på att utbilda hästar och jobbar professionellt, komma igång först?” Läs mer > > >
Folkhälsomyndigheten lovar att nästa vecka ge besked om när tävlingar för seniorer kan komma igång. På onsdagen hade de ett möte med Riksidrottsförbundet och nästa vecka kommer de att ha ytterligare ett möte för att planera tävlingsstart.
– Vid mötet lyfte vi fram hur elitidrotten ska kunna anpassa verksamhet runt tävling och matcher för att inte riskera smittspridning. Men också vad som, utifrån rådande smittskyddsläge, kan gälla för tävlingsidrott för vuxna på andra nivåer än elit, sade Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.
”Riksidrottsförbundet måste ta sitt förnuft till fånga”
Igår gick också hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona ut i DN och krävde ett datum för tävlingsstart.
– Vi går på knäna och vår näring blöder, men inget händer. Detta trots att vi kan bedriva vår verksamhet på ett säkert sätt enligt nuvarande regler, säger han i DN.
– Riksidrottsförbundet måste ta sitt förnuft till fånga, och inse att det är skillnad på sport och sport. De kan inte dra alla över en kam, menar han.
Ridsporten är ingen kontaktsport, vi samlar inte folk på sportbarer eller ens publik på läktarna på nationell nivå. För DN försöker han beskriva hur det nu är för ridsportens stora antal näringsutövare, professionella som satsat allt de har ofta till och med mer – och helt saknar skyddsnät.
Fotbollen har satt agendan
Fotbollen har försökt sätta press på myndigheterna för att få ett datum när man kan köra igång med matcher i allsvenskan och över huvud taget inom seniorfotbollen. Förra fredagen hade de ett möte med Folkhälsomyndigheten som dock inte gav resultat.
Kort därefter kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell frågan på ett sätt som visade att han inte riktigt hade koll på förutsättningarna. Han hänvisade till publik och folksamlingar på sportbarer, medan man från fotbollen velat visa hur man kan spela utan att samla människor på arenorna. Och sportbarerna får ju följa nuvarande reglemente för restauranger med säkerhetsavstånd och rymligt mellan borden.
Dock har det nu blivit så när det gäller idrotten att fotbollen driver på hårt och sätter agendan. Innan de kommer igång ser det inte ut att kunna bli några andra sporter som får komma igång. Trots att sporter som golf, tennis och inte minst ridsporten har helt andra förutsättningar där man kan tävla helt utan kontakt.
– Jag har ju dialog med fotbollen och idrotten regelbundet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind i radions P1.
– Men det är ändå Folkhälsomyndigheten som måste bedöma smittläget och jag hoppas att man kan komma till ett snabbt besked i den frågan.
– Det vore väldigt viktigt inte minst för de stora klubbarna som har en enorm apparat att hantera och som är en viktig näring och som betyder så mycket för många i Sverige.
Vad gör ridsportförbundet?
På sin hemsida berättade Svenska Ridsportförbundet vad man gör för att få en återgång till tävling.
”Svenska Ridsportförbundet förmedlar den information som kommer från myndigheterna, och ger råd och rekommendationer utifrån det till föreningar, ridskolor och aktiva, bland annat på ridsport.se.”
”I dagsläget gäller Folkhälsomyndighetens restriktioner för tävling för alla idrotter på seniornivå på samma sätt. Riksidrottsförbundet har kontakten med myndigheten för idrottens samlade räkning eftersom det är Folkhälsomyndighetens önskan.”
Ridsporten har alltså inte som fotbollen krävt några egna samtal med Folkhälsomyndigheten.
”Svenska Ridsportförbundet har och har haft en dialog med Riksidrottsförbundet för att påvisa ridsportens speciella förutsättningar.”
På hemsidan beskriver förbundet hur planen ser ut för att återuppta tävlande:
Fas 1: Återgång till tävling för ungdomar födda 2002 och senare samt med högst 50 personer närvarande. Där är vi nu.
Fas 2: Återgång till tävling för alla åldrar med högst 50 personer närvarande.
Fas 3: Återgång till tävling för alla åldrar med längre resor/eget distrikt eller utan avståndsbegränsning, beroende på myndighetsrekommendationer.
Fas 4: Återgång till tävling för alla åldrar med högst 500 personer närvarande utan publik.
Fas 5: Återgång till tävling för alla åldrar utan deltagarbegränsning, utan publik.
Fas 6: Återgång till tävling för alla åldrar utan deltagarbegränsning, med publik.
Läs hela intervjun med Henrik Ankarcrona i DN (låst artikel) > > >
Svenska Ridsportförbundet: Så arbetar vi för att öppna ridsporten > > >
Riksidrottsförbundet: Besked om matcher och tävlingar för seniorer under nästa vecka > > >
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.