I Hernings öppna stallar kan alla möta hästkärlek, även ett år som det här. Event manager Casper Cassøe för Herning Hingsterkåring samt vd för Dansk Varmblod. Foto: Kim C Lunin / Wiegaarden Media pressfoto

Herning klarade smittskyddet – Jylland drabbat av herpesvirus

Herning Hingstekåring vidtog åtgärder för att säkra de internationella stallarna – det gav resultat. Nu är en ridklubb på Jylland i karantän för eqvint herpesvirus.

Omfattande åtgärder inför Herning Hingstekåring gav resultat

Med Hästfestivalen i norska Lilleström inom kritisk tidsgräns behövde organisationen för Herning Hingstekåring med event manager Casper Cassøe i spetsen fatta några tuffa beslut. Dels beslutades att inga hästar som varit i Lilleström och tävlat fick komma till Herning. Dels tog man beslut om utökad hästägarförsäkran och samtliga hästar tempades innan avlastning och incheckning till det internationella stallet.

Casper Cassøe Foto: Wiegaarden Media pressfoto

Casper Cassøe berättar:
– Vi har klarat oss igenom Herning utan smitta. Inga febriga hästar anlände och ingen åkte hem med feber. Det har kommit ett utbrott av den mildare varianten av herpesvirus, ej den neurologiska, i Fredericia men det är inte kopplat till hästar som varit i Herning. Vi har inte behövt ha någon i karantän överhuvudtaget.

Hur märktes det på evenemanget?
– Vi tappade nästan 140 startande så det blev ett ekonomiskt avbräck för oss. Sedan var det ett verkligt stort jobb att ta tempen på alla ankommande hästar och vi hade fyra veterinärer som arbetade med det. Några större stall avbokade också, vi vet inte varför de valde att inte komma.

Hur resonerade ni innan Herning?
– Vi fick mycket information från veterinärer och myndigheter, vi diskuterade fram och tillbaka. Men, det fanns ingen konstaterad smitta i Danmark och det blev avgörande. Därför valde vi att ha de stora kraven på det internationella stallet, som enligt FEI-regler är stängt, medan de nationella stallarna fick förbli öppna som de alltid är i Herning.

Var ni tveksamma till om det skulle gå med öppna stallar i år?
– Hade vi fått andra indikationer från veterinärerna så hade vi tänkt om. Nu fanns inte smittan i Danmark och då var läget som vanligt. Vi var dock redo att stänga direkt om säkerheten hade krävt det – vi var beredda att göra allt för att säkra hästarnas hälsa.
–Vi var aldrig egentligen tveksamma till att ha de nationella stallarna öppna, det är en stor och viktig del av Herning.

Konstaterat herpesvirus på Jylland

Det danska ridförbundet DRF meddelade på torsdagen att Fredericia Sportsrideklubb är satt i karantän i 28 dagar efter konstaterat herpesviryus typ 1. Det är den mildare varianten utan neurologiska komplikationer.

– Det är en unghäst som insjuknat, den har inte rest eller varit iväg någonstans, meddelar en representant för DRF.

Klubbarna Skærbæk och Omegn på Jylland är satta i karantän i 14 dagar då hästar från Fredericia flyttats till dem innan smittan konstaterats. De har inga sjuka hästar utan åtgärden är tagen av säkerhetsskäl. Under karantänperioden har klubbarna ställt in eventuell tävlingsverksamhet.

Kartan visar klubbarnas belägenhet och närheten till Herning.

Herning Hingstekåring slår upp dörrarna – Ridenews guidar dig

Nytt smittlarm – häst död i Norge

DRF

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.