Riders Position Mari Zetterqvist Blokhuis

Hitta takten i ridningen med smart app och AI

Nu lanserar horsetechbolaget Rider’s Position en personlig digital taktcoach som hjälper ryttare att rida i en regelbunden takt. Appen ”Rider’s Position Rhythm Coach” mäter hur väl ryttaren rider i takt. Ryttaren får dessutom talad, personlig feedback för att förbättra takten. Appen laddas ner gratis i Appstore.

Syftet är att öka ryttarens medvetenhet om hur viktigt det är att rida i en regelbunden takt. Det här är ett helt nytt sätt att med hjälp av rörelsedata objektivt mäta hur väl ryttaren rider i takt. Dessutom kan ryttaren se hur hen utvecklas över tid”, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är ridlärare, forskare och en av Rider’s Positions grundare.

Allt ryttaren behöver göra för att nå tjänsten är att ladda ner appen i sin iPhone, registrera ett konto, lägga iPhonen i en tight ficka och följa instruktionerna i appen.

Genom att använda AI och Big Data får ryttaren en objektiv mätning av hur väl de rider i takt. Ryttarens iPhone samlar in rörelsedata som sänds upp i molnet och datan analyseras med hjälp av en taktalgoritm. Resultatet kommuniceras som talad feedback till ryttaren under ridning. Det bidrar till en effektiv inlärning genom att den är upplevelsebaserad. Appen passar såväl elit- som fritidsryttare.

”Äntligen kan jag få svart på vitt hur samspelet med min häst är. Att komplettera min känsla med data kommer garanterat ge mig möjligheten att bli en bättre ryttare”, säger Amalia Thoors, dressyrryttare på medelsvår nivå.

Rider’s Position Sweden AB grundades 2019 av Mari Zetterqvist Blokhuis och Charlotta Mantell med visionen att hjälpa ryttare att utveckla ett fulländat samspel med hästen. Taktcoachen är det första steget i ett framtida komplett system, ”Rider’s Position Coach”. Till hösten utvecklas taktcoachen till att även omfatta galopp, och därefter byggs funktionerna succesivt på med liksidighet och balans.

”Vår tjänst är en helt ny lösning som kommer att revolutionera sättet vi lär oss rida på. Med hjälp av objektiv mätning och feedback under ridning automatiseras inlärningen. Innovationen gör det möjligt för ryttare att utveckla sin sits, som är den viktigaste faktorn för en framgångsrik kommunikationen med hästen. Det kommer att resultera i en bättre ridupplevelse för både ryttare och häst. Samtidigt minskar risken för ridolyckor och träningsskador”, säger Charlotta Mantell som är innovatör, ryttare och en av grundarna.

Om takten
Trots att takten är första steget i utbildningsskalan är det något som ryttare inte tänker särskilt mycket på. Takt och balans hör ihop. Om ryttaren rider i otakt påverkas även balansen negativt. Det är alltså omöjligt för hästen att arbeta i en bra balans om ryttaren rider i en oregelbunden takt. Taktappen gör det möjligt för ryttaren att på egen hand träna på att rida i en jämn takt. Ryttaren får ett objektivt mått på hur stor del av ritten som hen rider i takt. Om ryttaren får hjälp i sin utveckling en tränare, så kan hen fokusera på andra aspekter i träningen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.