Hjälmen felkonstruerad – Katarina svårt skadad
Katarina Mungsgårds häst blev skrämd av en traktor, reste sig och slog över med hela sin vikt på Katarina. ”Utan hjälmen hade jag varit död”, säger hon. Men på grund av att hjälmen var felkonstruerad fick Katarina ett stort köttsår i huvudet.
I dag är Katarina Mungsgård 44 år gammal. För sju år sedan skedde den dramatiska olyckan.
Det hela utspelade sig i en t-korsning där traktorn kom i hög hastighet.
– Den kom farande från vänster. Han kom så fort så jag trodde inte han skulle svänga mot oss men det gjorde han. Han kom i full kareta, säger Katarina.
Hennes minnen från händelsen är få och hon minns bara fragment.
– Jag minns att jag vaknade till men jag vet inte vilken tidsaspekt det handlar om. Jag minns att jag såg min häst på åkern och traktorn, som var grön.
Katarina hamnade sedan i och ur medvetslöshet i väntan på hjälp. Hennes minnesbilder är inte många, men vissa är tydliga.
– Nästa gång jag vaknade till låg jag i diket. Jag kommer ihåg att jag var så fascinerad av att den tjejen som hjälpte mig hade så fina röda skor, säger Katarina och skrattar.
För hennes del blev det raka vägen till sjukhuset. Traktorföraren smet – men identifierades ganska snart. Det var en 17-årig kille.
– Hans familj har betalat alla omkostnader för veterinär och allt. De har hjälpt till, säger Katarina, som beskriver det att föraren antagligen fick panik och körde från platsen.
– Han stannade först men gick aldrig ur traktorn. När jag började röra på mig drog han, säger Katarina.
Under hjälmen hade Katarina ett stort köttsår. Hjälmen i sig höll för smällen och har konstaterats vara felkonstruerad och hjälpte inte fullt ut. Katarina klarade sig dock mirakulöst med mindre skador.
– De röntgade hela mig utom vänster knä och fot. Det var de enda ställena jag inte haft någon häst på. Jag låg inne några dagar med hjärnskakning, men hade inte brutit nåt. Jag är tydligen gjord av metall, säger Katarina.
Hon berättar att det suttit långt inne att acceptera att det inte skulle bli någon ridning på ett tag.
– Jag minns att jag frågade läkaren om jag kunde rida till helgen. Han bara såg på mig och gick utan ett ord. Han trodde väl jag var galen.
Tiden efter olyckan var svår. Blotta tanken på att sitta upp på en häst igen gav ångest. Med medicinsk hjälp och ångestdämpande fick Katarina modet att sitta upp igen.
– I själ och hjärta så vill jag rida. Det var en väldigt tudelad känsla att inte våga men vilja.
– Jag tog min äldre häst och började med henne i kanske två, tre månader innan jag började rida den andra igen.
Hästen som var med i olyckan fick så småningom åka hem till sin ägare och Katarina fokuserade på andra hästar.
I dag tävlar Katarina på internationell nivå i tvåstjärnig distansritt. Att lägga ridskorna på hyllan har aldrig varit aktuellt, trots olyckan och rädslan. Kraschen gör sig påmind även sju år senare och Katarina är diagnosticerad med kronisk migrän.
– Det innebär att jag har huvudvärk minst 15 dagar i månaden, säger hon.
För att hålla migränen borta får Katarina Mungsgård 30 injektioner med botox i huvudet var tredje månad.
Även om Katarina i dag kommit över rädslan har olyckan satt spår. Inte minst när det kommer till vikten av att bära hjälm.
– Jag blir så ledsen när man ser att ryttare söker en hjälm som är billig eller snygg. Det är vad folk bryr sig om. Men det viktiga är att den ska passa huvudet och inget annat.
– Man lägger 2 000 kronor på ett regntäcke hästen ska ha i hagen. Men du kan inte lägga mer än 700 kronor på en hjälm. Huvudet är det viktigaste man har, säger Katarina som kallar sig för hjälmpolis.
– Om du ruskar på huvudet så ska hjälmen hänga med. Den ska inte leva sitt eget liv. Samma sak om du vänder huvudet upp och ned. Hjälmen ska passa huvudet!
Läs mer: Därför ska du inte sitta upp direkt
Läs mer: ”Jag hörde dunsen när hon slog i huvudet”
Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Fakta
Svenska Ridsportförbundet har via sin webbplats matnyttig info om vad som gäller för hjälmar. Brytpunkten för hjälmars säkerhetsklassning skedde 2014.
Hjälmar som tillverkats från och med 4 november 2014 måste antingen ha ett nytt typkontrollintyg eller ett annat intyg som visar att hjälmen fortfarande uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.
För hjälmar tillverkade före den 4 november 2014, har EU-kommissionen inte fattat något beslut om vad som ska gälla. Det innebär i korthet att det är tillåtet att använda eller sälja hjälmar som är tillverkade före den 4 november 2014 och CE-märkta enligt EN1384.
Vilken märkning ska en ”godkänd” ridhjälm ha?
Om du köper personlig skyddsutrustning, som en ridhjälm är, ska den vara CE-märkt.
Källa: Svenska Ridsportförbundet
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.