Joel Bergström hjälpte till vid olyckan på E18. Själv tar han sin hjältestatus med ro. Foto: Privat

Hjälten Joel om hästräddningen: ”Självklart att hjälpa till”

En självklarhet att hjälpa till. Det säger Joel Bergström som var med och räddade livet på PRE-stoet Ester när matte Rose-Marie Uselius tvingats stanna med släpet längs med E18 i halkan i tisdags.

Joel var på väg till ett möte när han såg hästtransporten vid vägkanten. Han bestämde sig för att agera direkt.

– Jag tänkte att det här slutar nog inte bra. Det var svarthalka på vägen och klockan var fyra och alla skulle hem från jobbet. Kvinnan stod och vinkade febrilt vid släpet så jag fattade att det var något allvarligt som hänt, säger Joel.

Han vittnar om att han försökte stanna redan hundra meter innan ekipaget men att det var glashalt.

– Jag fick stopp ungefär hundra meter efter att jag passerat dem, säger Joel.

Polisen vägrade

Han är själv inte hästvan men frågade ägaren vad han kunde hjälpa till med och följde hennes instruktioner. Det slutade med att Joel försökte resonera med polisen i kvinnans telefon, eftersom de inte ville skicka ut nån hjälp.

– Till slut ringde jag upp från min egen telefon och skällde ut ledningscentralen. Jag sa att de borde skicka ut en bil i förebyggande syfte innan det smäller och att de snart skulle ha en lös häst på E18. Det hade gett större problem, men det var inte särskilt givande, säger Joel.

När polisen vägrade hjälpa till tog de saken i egna händer och satte upp varningstrianglar och började försöka få ordning på situationen.

Långtradare hjälpte till

Bakom Joel och kvinnorna kom en långtradarchaufför som också hade svårt att få stopp på släpet, som vek sig, berättar Joel. När chauffören väl fick stopp på ekipaget frågade han vad som hänt.

– Jag bad honom då att ställa sig så han kunde blockera vägen för andra trafikanter så ingen kunde komma fram – och det gick han med på, säger Joel som är tacksam för hjälpen.

När vägen var blockerad kunde fokus ligga på att rädda hästen Ester. Trots att hästen hade ont och kunde fått panik tvekade Joel aldrig på att hjälpa till. Han fixade bort bakbommar och mellanvägg för att hästen skulle kunna vändas åt rätt håll.

– Den kastade sig runt på nåt sätt eller lyckades iallafall vändas. Men sen låg den liksom med halva kroppen uppe på rampen, vi försökte få upp den men det gick inte först, säger Joel.

Var du någon gång orolig för din egen säkerhet?

– Nej, inte alls. Hästen låg ju ner nästan hela tiden.

När polisen väl kommit till platsen, en timme och 15 minuter efter olyckan gjorde hästägaren Rose-Marie, kvinnan i den blå bilen och Joel ytterligare ett försök och fick upp hästen.

”Självklart”

Själv är Joel såhär i efterhand fundersam över att ingen innan honom valde att stanna och hjälpa till i det akuta läget.

– Det är självklart att man hjälper till. Man vill väl behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger han.

Har du stannat och hjälpt till förr?

– Ja, det har jag. Det är självklart för mig. Synen av mig kan kanske göra att man tror annat men jag tycker man ska hjälpa varandra, säger Joel skämtsamt och syftar på att han har tatueringar i ansiktet vilket kan väcka en del fördomar.

Det var ren tur för Rose-Marie att Joel tog E18 just denna tisdag. Normalt sett kör han nämligen småvägarna till Uppsala från Enköping.

”Förvånad”

Själv är egenföretagaren Joel också förvånad över uppståndelsen efter hans insats. När Ridenews når honom är han ovetande om att han eftersökts i medier för att ägaren Rose-Marie vill kunna tacka personligen.

– Grannen frågade mig om jag hjälpt någon ute på motorvägen men jag tänkte inte mer på det sen. Jag är förvånad över att det blev en så stor grej. Det är klart man hjälper till, säger Joel som tar sin utmålade hjältestatus med ro.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.