Veteranerna Obelix, Fuxen och Primm på Morf kan snart få sköna behandlingar. Olivia Ryman (till höger) hoppas på stort deltagande i tävlingarna. Foto: Privat

Hon startar tävling så ridskolehästar kan få massage

De bär nybörjare, unga, gamla, och mer erfarna ryttare utan att protestera. Vi pratar om ridskolehästarna. Därför har Olivia Ryman dragit igång en tävling helt till förmån för ridskolans kämpar.

Olivia Ryman jobbar som ridlärare på Motala Ryttarförening (Morf). Hennes arbete med ridskolehästarna kontra sin egen häst har fått henne att fundera. Särskilt när hon bokade en massagebehandling till privathästen.

– Jag har tänkt väldigt länge på att man önskar att ekonomin tillät att även ridskolehästarna fick den här genomgången ibland. Man tänker att det vore så härligt att ge dem det – men den ekonomin finns inte i ideella föreningar, säger hon.

När massören så skulle besöka Olivias egna häst föddes idén om att starta ett evenemang för att dra in pengar till ridskolehästarna. Nu har klubbtävlingen (kallad Hjärtehästen) planerats klart och den första omgången av tre rids på lördag. Sedan följer en final. Pengarna skänks direkt till behandlingar till ridskolehästarna.

Varför är det viktigt att samla pengar till ridskolehästarna tycker du?

– De sliter! De flesta hästarna går ganska mycket, många sex dagar i veckan. Sen har vi iallafall tre stycken som är 24+ och som går med fortfarande. De är med på allt, hoppning, dressyr, bommar och inomhusterräng. De förtjänar det, säger Olivia Ryman.

Själv tar hon inte ut någon lön för arbetet med tävlingen. Själva behandlingarna sker sedan tillsammans med massören Jenny Medin.

Nu hoppas Olivia på stort gensvar från ryttarna och att alla anmälda dyker upp till dressytävlingarna.

– I såna fall får vi in en fjärdedel på lördag. Om alla platser blir fulla alla deltävlingar och finalen så kommer vi att kunna få in vad som behövs, säger Olivia och berättar att det handlar om 13 hästar och en summa på drygt 8 000 kronor.

– Jag hoppas vi ska kunna ge alla ridskolehästarna välförtjänt massage sen, säger Olivia.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.