Niels Bruynseels/Gancia de Muze Foto Lukasz Kowalski/FEI

Hoppningens framtid – bättre hästsäkerhet, vässa Nations Cup

Under två dagar har FEI diskuterat hoppningens framtid. Bättre hästsäkerhet, datumkrockar och formatet för Nations Cup var några av frågorna.

Representanter för FEI har diskuterat hoppningens framtid i två dagar i Lausanne – närmare 40 deltagare från 21 länder och 5 världsdelar, ryttare, chef d’equipes, tävlingsarrangörer och hästägare. Samtalen skedde i rundabordsformat

”Hållbar och etisk användning” av hästarna var en stor fråga som diskuterades och man kom fram till att det behövs strängare minimikrav när det gäller de gemensamma standarderna vid FEI-event och särskilt när det gäller uppstallningen och säkerheten i stallarna. Datumkrockar mellan olika FEI-event var en annan fråga.

Nations Cup var en annan stor fråga och ett förslag var att begränsa europeiska division I till åtta lag, sex omgångar och fyra resultat som räknas.
För närvarande pågår en revidering av formatet för europeiska division II.
Alla var överens om att Nations Cup är en viktig tävling där lagandan är fantastisk.

Franska hoppryttaren Kevin Staut tyckte att det var FEI:s viktigaste ”produkt” och ordföranden för International Jumping Owners Club, Dominique Mégret, sa till och med: ”Nations Cup är DNA i vår sport!”

Världscupfinalen var en annan fråga som togs upp. Där vill man flytta finalen närmare det sista kvalet för att toppa deltagandet av de bästa ryttarna och hästarna.

Sverige var vid mötet representerade av förbundskapten Henrik Ankarcrona och Maria Gretzer, tränare och medlem i FEI:s verkställande utskott.

Fakta Hoppning

• De senaste åren har det skett en ökning med 73 procent i antal event inom hoppningen.
• När det gäller femstjärniga (5*) event har ökningen varit 105 procent och för enstjärniga (1*) handlar det om 120 procent.
• Antalet registrerade hoppryttare och hästar har också ökat stort. En ökning på 91 procent av ryttare och 95 procent av hästar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.