hoppning tävling svans rumpa hinder

Hopprofilen: ”FEI är diktatoriskt, antidemokratiskt och skadligt för vår sport”

Hoppsportprofilen Stephan Conter gör med ett – fullkomligt ursinnigt – öppet brev och en namninsamling ett upprop mot FEI:s nya regler för anmälan.

Stephan Conter, som driver Stephex Stables i Belgien och är arbetsgivare för bland andra svenska Petronella Andersson och Jonna Ekberg samt tyske toppryttaren Daniel Deusser och italienske Lorenzo de Luca, gör med ett öppet brev och en namninsamling ett upprop mot FEI:s nya regler för anmälan.

De nya reglerna innebär i korthet att arrangörerna inte längre får möjlighet att själv bjuda in 30 procent av ryttarna i en tävling utan endast 20 procent. Alla arrangörens inbjudningar måste ske på samma villkor och får inte innebära en ekonomisk motprestation. Det ska vara slut med ”pay cards”, en ryttare med låg ranking ska alltså inte kunna köpa VIP-platser för att säkra en inbjudan till en tävling.

Stephan Conter har skrivit ett rasande upprop mot reglerna och menar att de förstör för hela sporten.

Länk till det öppna brevet och namninsamlingen > > >

Förkortad översättning av brevet:

Enligt min mening är FEI ett diktatorisk, antidemokratisk och frihetsberövande förbund som är skadligt för hästvärlden och utvecklingen av vår sport. Till min bestörtning, karaktäriseras den här organisationen av en total brist på förståelse. Den nuvarande situationen kräver ett svar. Vi måste mobilisera och stå enade.

Det är inte första gången jag säger min mening om FEI. Tidigare har jag gjort det i samtal mellan fyra ögon. Med det här brevet vill jag uttrycka min bestörtning och oförmåga att förstå de beslut och regler som dess ordförande har ålagt oss, dessa nya regler för anmälan som gäller 2- och 3-stjärniga tävlingar.

Jag anser att de är fullkomligt förbryllande, meningslösa, odemokratiska och, ännu värre, mycket skadliga för vår sport och dess framgång. De underminerar sportens möjligheter att växa och alla inblandades, ryttare, arrangörer, tränare och sponsorer, möjligheter att arbeta fritt.

Vi minns alla hur FEI 2017 lyckades införa regler genom ett så kallat demokratiskt röstningssystem. Regler som åstadkoms genom att ge länder som Botswana, Zimbabwe, Honolulu* och Fijiöarna samma röstkraft som mer utvecklade och mer  starkt representerade hästländer som Tyskland, Belgien, Frankrike och Nederländerna. Med det röstningssystemet kunde FEI:s ordförande säkra en majoritet för att driva igenom sina personliga beslut vid stämman i Lausanne.

Den enda motiveringen bakom allt detta verkar vara en förödande önskan att utöva kontroll.

Tävlingar kan arrangeras tack vare sponsorerna och de vill naturligtvis få något i gengäld. De vill få fördelar, som startplatser. Det nya systemet saboterar för arrangörer och sponsorer – hur ska tävlingarna nu bli intressanta för dem?

Ryttarna kan inte längre välja var de ska tävla. Halvprofessionella ryttare kan inte längre köpa in sig i en stor tävling eller ett lyxigare event som en tour i Spanien, en tävling på flera veckor i Dinard eller CSI-serien i Knokke.

Man kan jämföra med en semester, där du har en budget. En del väljer en mer prisvärd semesterresa och andra en lyxtripp med femstjärniga hotell och restauranger. Det här är en del av den individuella friheten. Det är svårt att förstå varför den individuella friheten inte ska omfatta vår sport. Särskilt som det finns så många tävlingar att välja på, mellan fem och tio 2- och 3-stjärniga tävlingar varje vecka som vänder sig till både amatörer, halvprofessionella och professionella.

Det finns ryttare som bjuds in till 5-stjärniga event med en parallell 2- eller 3-stjärnig tävling. Nu kan de här ryttarna inte längre bjuda med sig sina kunder eller sin partner till samma tävling.

Hur ska tränare som inte längre kan anmäla sina adepter till samma tävling kunna fortsätta att erbjuda sina tjänster?

Var med och skriv på namninsamlingen. Jag kommer att presentera det här uppropet för FEI.

Stephan Conter
CEO Stephex Group

 

* Honolulu är huvudstad i den amerikanska delstaten Hawaii och inte en nation.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.