Haya går terrängbanan vid OS 2012. Foto FEI

Hot och kidnappningar – därför flydde Haya från Dubai

Hotad med vapen och fängelse – därför flydde Haya. I torsdags hölls rättegångsförhandlingar i vårdnadstvisten mellan internationella ridsportförbundets tidigare ordförande och hennes exman Sheikh Mohammed och många obehagliga uppgifter kom fram.

I torsdags hölls förhandlingar i rätten i vårdnadstvisten mellan tidigare ordföranden för internationella ridsportförbundet FEI och OS-ryttaren, Prinsessan Haya Bint al Hussein och hennes exmake Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, regent i Dubai, som hon flydde ifrån för ett år sedan.

Vårdnadstvisten handlar om de två barnen Jalila och Zayed men i förhandlingarna kom många obehagliga uppgifter fram. Haya menar att hennes liv var i fara när hon ställde för många frågor om sina två styvdöttrar, Sheikh Mohammeds barn Sheikha Shamsa och Latifa, som båda misslyckats med att fly från familjen och som nu hölls inlåsta. I förhandlingarna lade Haya fram behandlingen av styvdöttrarna och hur man försökte skrämma henne själv på ett sätt som tvingade henne att fly som skäl till att Mohammed inte ska få barnen. Haya hävdar också att man försökt arrangera äktenskap mellan hennes 12-åriga dotter Jalila och Saudiarabiens 34-åriga kronprins Mohammed bin Salman.

När Haya flydde från Dubai hade man kört fram en helikopter för att hämta henne och flyga henne till ett fängelse i öknen. Hon upplevde sig också hotad, bland annat genom att man lagt ett laddat vapen i hennes säng och hon fick meddelanden som ”vi ska ta dina barn och ditt liv är över”.

Detta har hänt:

  • Mohammeds då 18-åriga dotter Shamsa försökte fly från familjen 2000, men han ordnade så att hon kidnappades i Cambridge och flögs tillbaka till Dubai.
  • Dottern Latifa försökte fly på en båt 2018 men båten bordades av beväpnade styrkor och hon hämtades tillbaka till Dubai.
  • Båda döttrarna hålls nu frihetsberövade i Dubai och man hävdar att Latifa är psykiskt sjuk.
  • Haya började besöka Latifa och försökte hjälpa henne, bland annat genom att hon fick träffa en läkare som förnekade att det skulle vara något fel på henne. Hon besökte sista gången Latifa den 18 januari 2019, när styvdotterns egen mor sa att hon inte ville träffa Haya. Sheikh Mohammed sade nu åt Haya att sluta blanda sig i sådant som inte var hennes angelägenhet.
  • Sedan 2017 eller 2018 hade Haya haft en relation med en livvakt och hon tror att Sheikh Mohammed visste det, men att det var först när hon började ställa frågor om styvdöttrarna som det blev ett problem.
  • Den 7 februari 2019 skilde sig Mohammed från Haya under Sharialag. Enligt henne valde han 20-årsdagen av hennes fars död för att såra och förödmjuka henne.
  • Den 11 mars landade helikoptrar utanför Hayas hus för att hämta en passagerare till Awir, ett fängelse i öknen. En säkerhetsvakt sa till Hayas son Zayed att ”pappa är argg på mamma och ska skicka henne till fängelse”. Zayed klamrade sig fast vid hennes ben och hon tror att det var därför hon inte skickades iväg.
  • Den 15 april flydde Haya till London med barnen.

Rätten säger att Sheikh Mohammeds beteende är ”mot brittisk och walesisk straff rätt, internationell lag, internationell sjörätt och internationella mänskliga rättigheter”.

Pippa Cuckson skriver i veckan i tidningen Horse Sport om förhandlingarna och drar paralleller mellan ridsporten och Mohammeds agerande mot sin familj.

”Jag vill inte lättvindigt antyda att fiffel inom sporten har samma tyngd som frågor om mänskliga rättigheter”, skriver hon.

Men hon lyfter ändå fram dopingskandalen 2013 i shejkens berömda Godolphinstall på Newmarket i Storbritannien, där man accepterade att han själv varit helt ovetande och det bara handlade om en självsvåldig tränare. Hon menar att man ser mellan fingrarna med oegentligheter därför att han öser in miljarder i sporten.

”Den sortens hästfolk som överser med fusk och hästmisshandel är nog lika obenägen att känna empati med några prinsessor som vill lämna ett guldkantat liv för att uppnå normal frihet,” skriver hon.

Hon tycker också att man borde fråga om Mohammeds möjliga inflytande över Haya när hon var FEI:s ordförande och menar att distanssportens fördärv verkligen eskalerade under den tiden.

”Kommer Sheikh Mohammed att bli så arg på den brittiska rätten att han drar in allt sitt stöd till galoppsporten och distansritten i Storbritannien?” frågar sig Cuckson – och säger att det hoppas hon.

Läs hela den långa texten i Horse Sport (på engelska) > > >

Här >> >  kan du ladda ner dokument från förhandlingarna i rätten.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.