nonsens ponny

Inför viktgränser för ryttare

Australiensiska ridsportförbundet skapat en viktguide som ska hjälpa ryttare att bedöma om de väger för mycket för sin häst eller ponny. Guiden har antagits av dressyren och fälttävlan i Australien.

Dressyrkommittén i Australiens ridsportförbund EA har infört en viktguide för ryttare.

Hittills har guiden även antagits av fälttävlan och även de andra grenarna inom ridsporten i Australien håller på att ta ställning till den.

Guiden säger att vikten av ryttaren och utrustningen inte får överstiga 20 procent av hästens vikt.
Det innebär att en halvblodshäst på 600 kilo inte ska bära en ryttare som väger mer än 110 kilo (om man tänker att sadel, stigbyglar och övrig utrustning väger 10 kilo). För en ponny på 400 kilo innebär det att ryttaren högst får väga 80 kilo.

Equestrian Australia skriver att guiden har tagits fram för att sträva efter ”optimal hälsa, säkerhet och välfärd för ryttare och häst”. Det påpekas på flera ställen i guiden att det är just en guide och inte en regel. Man kommer inte att bevaka att guiden följs och man poängterar också att ingenting ska förändras i hur domare bedömer ett ekipages prestationer.

Man skriver också att maxvikten som en häst kan bära kan variera beroende på olika förhållanden. Den kan vara mindre hos unga hästar och hästar som återhämtar sig från en skada eller operation, dräktiga ston, hästar i rehabilitering, hästar som haft en lång paus och när vuxna ryttare tränar ponnyer eller unghästar.

 

Länk för att ladda ner guiden (som pdf) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.