Provtagning visar att ingen ytterligare häst drabbats av salmonella. Foto: Creative/Commons / Kim C Lundin

Inga nya fall av salmonella – avdelningarna inte längre isolerade

Den 12 oktober stängdes tre stallavdelningar på södra Sveriges största akutdjursjukhus för häst. Anledningen var att en häst testat positivt för salmonella. De nya provsvaren visar att ingen annan häst smittats.

Stallavdelningarna på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg kommer nu att öppnas för allmänheten efter sanering. Djursjukhuset har tidigare meddelat att ägarna till de kvarhållna hästarna inte kommer att debiteras för de extra dagar där hästarna tvingats bli kvar under isoleringen. Under isoleringen fick enbart personal vistas inne hos djuren. Ägarna fick varken hälsa på eller ta med hästarna hem, med hänvisning till zoonoslagen.

Tidigare information

Ridenews har försökt nå djursjukhuschefen för en kommentar utan framgång. Vid det positiva provsvaret tidigare i veckan kom dock denna information från sjukhuschef Lotta Persson – via sin presschef.

“Ett provsvar från en häst som tidigare vårdats på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg har visat sig vara positivt för salmonella.
Salmonella lyder under zoonoslagen*, vilket gör att provsvaret måste anmälas till Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Inga hästar har varit i direktkontakt med den sjuka hästen på hästsjukhuset men som säkerhetsrutin har andra hästar provtagits för att säkerställa att inga fler har smittats. Alla berörda hästägare är kontaktade. Som en säkerhetsåtgärd är tre av hästsjukhusets stallenheter avspärrade i väntan på uppföljande provsvar, vilka beräknas komma i slutet av veckan. De spärrade områdena har egen personal och hålls helt isolerade så att den dagliga sjukhusverksamheten inte påverkas.
Salmonella är inte en luftburen smitta utan smittar genom att hästar äter eller dricker förorenat vatten eller foder. Salmonella är ovanligt hos häst i Sverige och infektionen förlöper vanligen utan symtom eller med varierande grad av diarré som oftast spontanläker.

Hur många hästar togs det prov på? 

– Det har jag ingen uppgift om, säger pressansvariga Maria Hofling.

Zoonoslagen

Hon berättar att det finns riktlinjer att gå efter i den så kallade zoonoslagen. Bland annat finns det statliga medel att söka för att täcka upp för extra kostnader i samband med en liknande isolering. Vilka typer av extra kostnader det rör sig om kan vi dock inte få svar på.
Hur funkar det med personal mellan avdelningarna vid isolering?
– Som jag förstått det hade man särskilt personal som jobbade på dessa avdelningar.
Det var bara delar av djursjukhuset som var isolerat, berättar Maria Hofling.
– Man bytte kläder och använde sig av enbart engångsmaterial.
Resterande verksamhet har inte påverkats, menar hon.
– Att jobba med vårdhygien och smittskyddsrutiner är en del av vardagen för att begränsa smittor. Det är ett säkerhetstänk som alltid finns på sjukhuset, säger Maria Hofling.

Utbrott av salmonella på djursjukhus

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.