Veterinärbristen är stor på Öland. Hästarna på bilden är inte inblandade i händelsen. Foto: Angelica Forsberg

Ingen veterinär hade tid – häst dog av tarmvred

När den ansvariga för gården på Öland skulle fodra sina inackorderade hästar upptäckte hon en häst som mådde dåligt. Men någon veterinär gick inte att finna.

Det är Ölandsbladet som berättar om den otäcka händelsen. Stallägaren Anni Olsson som driver hästföretaget Anni Christina Equestrian berättar sin historia för tidningen.

– Han hade rullat sig och var väldigt dålig och eftersom det var blött var han även nerkyld, man såg på honom att det här var allvarligt, säger Anni Olsson till Ölandsbladet.

Tog lång tid

Den jourhavande veterinären var redan på ett jouruppdrag och kunde inte komma.

Stallägaren kontaktade hästens ägare som gjorde allt i sin makt för att nå olika veterinärer men det visade sig vara svårt. Först på eftermiddagen kunde hästen få veterinärvård – och då på klinik.

Veterinärbrist

Det konstaterades att hästen troligen drabbats av tarmvred och det fanns inget annat att göra än att avliva den. Det är i skrivande stund oklart om hästen hade kunnat räddas med snabbare vård, men generellt sett är prognosen bättre ju tidigare tarmvred behandlas.

– Om det fanns någonting att göra skulle det ha gjorts direkt. Hade det inte gått att göra något så kunde man i alla fall avslutat hästens lidande betydligt tidigare, säger Anni Olsson till Ölandsbladet.

Nu rapporteras det om veterinärbrist på Öland. Jordbruksverket har till och med kallat till möte för att diskutera problemen på ön. Enligt Ölandsbladet har man också varnat för att Öland under perioder kan bli helt utan jourhavande veterinär.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.