Inget åtal för djurplågeri

Kammaråklagare Linda Karlsson väljer att inte väcka åtal mot travtränaren, veterinären och tidigare styrelseledamoten i Svensk Travsport och ATG, Daniel Schützer. Han polisanmäldes för djurplågeri när han behandlat en häst med bränning.

 

Daniel Schützer, veterinär, travtränare och då styrelseledamot i Svensk Travsport samt ATG polisanmäldes i våras för djurplågeri efter att ha behandlat en häst med bränning. Daniel Schützer hade då själv lagt ut en bild på Instagram där han visade hur han behandlat sin häst Bobbery med bränning, en typ av ingrepp som var vanligt förr men som de flesta veterinärer idag tar avstånd från.

Peter Kallings, veterinär och ordförande i European Horserace Scientific Liaison Committee, var en av dem som hårdast kritiserade tilltaget.
Läs mer här: ”Närmast att likna vid en tortyrmetod” > > >

Daniel Schützer polisanmäldes och fick efter händelsen avgå från sina förtroendeuppdrag inom hästsporten.

– De inledande uppgifter som kom in i målet var att bränningen skett utan bedövning. Då ansåg jag att det fanns skäl att titta närmare på fallet: hålla förhör och ta in journaler, säger kammaråklagare Linda Karlsson i tidningen Travronden.
– Det visade sig att bedövning har skett och att hästen varit under uppsikt för säkerställa välmåendet. Då har jag gjort bedömningen att jag inte kan bevisa att hästen har lidit.

Ännu kvarstår ett ärende hos Sveriges Veterinärförbund.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.