nonsens nos mule

Inställd världscup – förlängt tävlingsstopp i Europa. FEI informerar.

Igår eftermiddag gick Gothenburg Horse Show ut med pressmeddelande och presenterade ryttarna i världscupfinalen. Två timmar senare kom besked att tävlingarna ställs in och tävlingsstoppet i Europa förlängs. Här informerar FEI om beslutet.

När FEI förlänger nedstängningen av tävlingar i Europa till följd av virusutbrottet av EHV-1 innebär det att världscupfinalerna och Gothenburg Horse Show ställs in.

Tidigare har man meddelat att alla internationella tävlingar stoppas fram till 28 mars, nu förlängs stängningen fram till 11 april.

Beslutet grundar sig på den riskbedömning som gjorts av världsledande epidemiologen Dr Richard Newton och FEI:s veterinära avdelningar.

Nestängningen omfattar alla länder som internationella tävlingar i kalendern under perioden: Österrrike, Belgien, Spanien, Estland, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal och Sverige. Man rekommenderar också att alla nationella tävlingar i området ställs in.

– Den förlängda nedstängningen är svår för alla och förlusten av världscupfinalerna för andra året i rad är särskilt förkrossande, inte minst för de kvalade ryttarna och för våra trogna partners Longines, sa generalsekreteraren Sabrina Ibáñez.

– Vi vet hur mycket Tomas Torgersen och hans fantastiska team i Göteborg har ansträngt sig för att arrangera finalerna, som skulle ha varit en del av stadens 400-årsjubileum, så det här är ett olyckligt hårt slag.

– Vi kan inte utrota EHV eftersom det finns i många länder, men vi måste arbeta tillsammans för att minimera spridningen av den här varianten av viruset, som redan har orsakat 12 hästars död i Europa. Alla de hästar som haft kontakt med Valencia, Vejer de la Frontera och Doha är blockerade i FEI:s databas, men hela ridsportvärlden måste vara uppmärksam och bevaka sina hästar. Vi uppmanar alla FEI-ryttare i Europa att undvika resor med sina hästar under den förlängda nedstängningen, eftersom resor är en mycket tydlig riskfaktor.

– Sorgligt nog är den här nedstängningen avgörande för att stoppa spridningen av viruset så att vi kan behålla resten av säsongen och få tillbaka våra hästar och ryttare i tävling på ett säkert sätt och ge de som siktar på Tokyo så lång period som möjligt för att kvala och förbereda sina hästar.

– Ingen vill se ett utbrott som det här någonsin igen. Det kommer att göras en omfattande och helt transparent undersökning av varje del i det här utbrottet och hur det har hanterats. Det vi kommer fram till kommer att publiceras så att vi tillsammans med vår sport kan lära av det.

– Vi kommer att ta fram förstärkta rutiner för att åstadkomma en säker återgång till tävlan så snart utbrottet är under kontroll.

– Den högsta prioriteten just nu är att behandla sjuka hästar och få hem friska hästar på ett smittsäkert sätt. Vi måste skydda inte bara FEI-hästarna utan hela den europeiska hästpopulationen.

Arbetet med att identifiera genuppsättningen i den här varianten av viruset pågår och FEI fortsätter att bevaka viruset genom FEI:s veterinära epidemiologiska arbetsgrupp, som bildades den här veckan. Gruppen består av ledande EHV-specialister, FEI:s veterinära chef Göran Åkerström och andra veterinära representanter från FEI.

Rapporter och rekommendationer från gruppen kommer att publiceras varje vecka och FEI kommer att publicera dagliga uppdateringar om EHV-1.
Vi kommer att översätta och publicera alla uppdateringar och rapporter från FEI här hos Ridenews.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.