Foto Fredrik Jonsving

Internationella toppryttarna: ”Nu kommer vi att tävla i Sverige”

8.30 idag höll Folkhälsomyndigheten och regeringen en presskonferens där man meddelade att tävlingar på alla nivåer nu kan dra igång igen i Sverige från den 16 juni.

Det betyder att vi nu kommer att kunna se våra internationella stjärnor tävla här hemma i Sverige – eller kanske inte: Ingen publik är ännu tillåten på tävlingarna.

– Jag kommer absolut att sätta igång att tävla här hemma, säger Malin Baryard Johnsson, som vanligtvis endast tävlar internationellt.

På dagens presskonferens meddelade man att yrkesverksamma idrottare kommer att kunna resa över hela Sverige för att ta sig till sina tävlingar och matcher. Malin tror dock inte att hon, åtminstone inledningsvis, kommer att resa så mycket.

– Jag kan tänka mig vi har många drivna människor i vårt län som kommer att dra igång tävlingar här på nära håll. Jag behöver nog inte åka till Skåne för att tävla.

Hennes hästar är tävlingsklara.

– Mina hästar känns bra. Vi har varit duktiga här i vårt län och hållit igång, Vi har låtsastävlat hela den här perioden.

Vilka hästar har hon nu som är klara för tävling?

– Det är fortfarande H&M Indiana som drar det tyngsta lasset. Det är ingen av mina andra hästar som är uppe på den nivån och mäter sig med henne. Men jag har fina unghästar. Dels är det 10-åriga Cuba VA som jag har haft ett tag. Så är det 8-årige Sid och 7-åriga Itoriane O. Mina 5- och 6-åringar tävlar jag inte så mycket själv.

Malin avvaktar med plan tills det står mer klart vilka tävlingar som öppnar.

– Jag kommer inte att åka ut och hoppa 1.20 på Indiana, men de unga hästarna kommer jag definitivt att ta ut.

 

Även Peder Fredricson kommer att tävla här hemma nu i väntan på att kunna ta sig till de internationella tävlingarna.

Kommer du att tävla mer här hemma i Sverige nu när det inte finns möjlighet att åka på internationella tävlingar?
– Ja, det kommer jag att göra. Jag kommer säkert att tävla lite mer här hemma.

Hur kommer ni att lägga upp tävlandet?
– Det blir lite olika. Dels är det de lite mindre tävlingarna där man kan tävla de yngre hästarna och nya hästar. Det kommer inte att bli tävlingar med en massa prispengar. Men vi kan se till att hästarna kommer ut och tävlar och utvecklas.
– Sedan är det tävlingarna med lite större publik och prispengar, men när de kommer igång är oerhört svårt att säga.

Läs mer om tävlingsstarten här  > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.