Foto Fredrik Jonsving

Islandshästarna får nobben av Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet vill återigen säga nej till Islandshästförbundet vid helgens stämma. Organisationens enda hopp är nu att kunna påverka medlemmarna som röstar på stämman.

Riksidrottsförbundet, RF, har för fjärde gången avstyrkt Islandshästförbundets ansökan om att bli medlemmar och hänvisat dem till att istället ingå i Svenska Ridsportförbundet. När RF:s stämma hålls i helgen kommer man att rösta om det, men sannolikt följer alla ledningens rekommendation att rösta nej till islandshästarna.

– Det handlar om att minska administrationen. Systematisera administrationen och se till att varje sport kan leva, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet till SVT.

Det är dock uppenbart att RF inte är insatta i konsekvenserna av ett samgående. Ridsportförbundets internationella organisation FEI tillåter inte att man tar in icke godkända förbund och islandshästarnas internationella tävlingsorganisation, FEIF, International Federation of Icelandic Horse Associations, tillåter inte att islandshästarna tillhör Ridsportförbundet.

– Jag är villig att ställa upp med resurser från RF för att ställa upp i samtal med Ridsportförbundet, säger Björn Eriksson.

Enligt Ulrika Backan, ledamot av Islandshästförbundets styrelse, skulle ett samgående innebära att man inte kan fortsätta att arrangera några som helst tävlingar.

– Enklare uttryckt kan man säga att båda de internationella förbunden säger nej till den här lösningen, säger hon i tidningen DN.

Ett argument från Riksidrottsförbundet är att sporterna använder ”samma redskap”. Ulrika Backan tycker att det är att göra det väl enkelt för sig.

– Vi och ridsport är inte mer lika än ishockey och bandy är. Då kan vi lika gärna slå ihop dem, eller alla sporter som utövas inomhus på matta, säger hon.

De 200 som är röstberättigade på stämman representerar Riksidrottsförbundets befintliga medlemsorganisationer. Islandshästförbundets enda hopp är nu att lyckas påverka dessa att rösta för dem.

Läs Ridenews artikel med Islandshästförbundets pressmeddelande > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.