Jana Wannius. Foto Fredrik Jonsving

Jana Wannius: Vi kommer att försöka hitta lösningar – räkna med Falsterbo Horse Show

Vad händer med Falsterbo Horse Show när ingen kan kvala? Och blir det några tävlingar om inga internationella ryttare kan komma?

Vi talade med Jana Wannius som är fast besluten att genomföra evenemanget som planerat och är beredd att pröva nya lösningar.

– Helt otroligt. Jag hade precis skickat ett mejl till förbundet om hur viktigt det är för hela ridsporten att folk har något att se fram emot. Sedan fick jag höra nu för tre minuter sedan att alla tävlingar är inställda!

Jana Wannius är hemma i Florida och känner ingen stress ännu. Det är fem veckor kvar till hans planerade resa till Sverige i slutet av april.

– Man får inte trycka ner hela hästsportindustrin. Det finns så många som berörs, inte bara ryttare utan hästägare, tränare, arrangörer, alla!

Han håller fast vid att hans Falsterbo Horse Show kommer att bli av som planerat i juli.

– Det är över tre månader dit. Det hinner rinna mycket vatten under broarna innan dess. Vi har en färdig anläggning som vi bara behöver ta i bruk. Det enda vi ska göra är att få upp de 260 tälten. Men vi behöver inte bygga nya läktare och lägga ut underlag. Allting finns.

Han är väl medveten om vad som händer i Sverige och i omvärlden. En viss förskjutning av eventet kan vara möjlig om det behövs.

– Man kan skjuta evenemanget in i juli, men inte längre. 2 augusti är sista möjliga datum. Man måste tänka på hur det är i Sverige med semestrarna.

Men det stora bekymret just nu är att det blivit omöjligt att kvala för de som vill till Falsterbo?

– Vi som är mest inne i organisationen, Josefine Sjölin, Lisen Bratt Fredricson, Sylve Söderstrand och Emelie Brolin som håller i dressyren, vi kommer att ha ett snack. Blir det på det sättet att tävlingarna kan genomföras, då får vi sätta oss och gå igenom vilka hästar som ska vara med.

Tänker du att det blir mer som en inbjudningstävling?

– Nej, jag vill inte säga inbjudningstävling! I det ordet ligger att vi väljer fritt, men vi kommer att ha kriterier. Kanske baserat på resultat från förra året eller bara i höstas. Man får sätta sig ner och gå igenom det ordentligt.

– Vi har en stark grupp i Falsterbo. Vi kommer att försöka hitta lösningar.

Det är ju troligt att tävlandet kommer igång i Sverige innan man kan börja resa internationellt. Kan det vara aktuellt att genomföra ett svenskt Falsterbo utan internationella ryttare?

– Det var en bra fråga. Jag har inte tänkt i de banorna ännu, men vi håller alla möjligheter öppna.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.