Mr President Jana Wannius ger årets förberedelser och upplägg tummen upp. Jönsson-ligan representerar svensk toppsport igår – idag – imorgon. Foto: Kim C Lundin

Jönssonligan intar FHS – och världsettan i hoppning på plats

Mr President och Show Director Jana Wannius slår inom kort upp dörrarna till Falsterbo Horse Show – tradition och förnyelse går hand i hand, i år dessutom med Jönssonligan.

Tradition och förnyelse

Jan-Olof Wannius, ”Jana” med svensk ridsport sedan decennier, presenterade årets tillskott på anläggningen.
– Vi har fått en ny träningsbana på gräs som är 75×30 m, nu har vi totalt sett tre permanenta tävlingsbanor och sju träningsbanor på 25000 kvm, där hälften är gräs. Vår kapacitet är stor idag, menade Wannius.

Bland de många kära traditionerna finns Derbyt som i år fyller 50 år.
– Förra året vann Peder Fredricson med Catch Me Not S och i år rider han derbyt på en ny häst, jag tycker intresset håller i sig.

Förnyelse blir det också när islandshästarna intar Falsterbo för första gången med tävlingar på onsdag och torsdag.
– Jag såg islandshästtävlingar på Elmia för första gången och konstaterade fulla läktare och full fart. Nu går vi in i ett samarbete med arrangörerna för islandshästsevenemanget på Elmia.

Falsterbo intas av Jönssonligan

I år får den stora och trogna Falsterbo-publiken se tre generationer Jönsson-ryttare i farten med OS-medaljören Jan Jönsson, VM-hjälten Fredrik och hans son 12-årige son Emil. Jan Jönsson är i år banbyggare på den traditionella huntingen medan Fredrik är med i Nations Cup-laget. Emil har ridit i bara 1,5 år men är redan kvalad till children-klassen med stoet Fanessa.
–  Jag red ponny i knappt två veckor  när jag började rida sen blev det stor häst. Först mammas Cool In och sedan farfars häst. Jag har bara ridit i ett och ett halvt år sa 12-årige Emil Jönsson.

Emil Jönsson charmade alla Foto: Kim C Lundin

Jan Jönsson presenterade nyheter kring huntingen.
– Huntingen har en ny sträckning som blir bättre för både hästar och publik. Vi slipper dra den ut över asfalten och använder istället en sträckning över de nya träningsbanorna. Fälttävlansryttarna är glada för att rida huntingen och de har här chansen att träna på att rida inför publik.

På frågan om han rider själv i år så var det nej.
– Du har ett wildcard som väntar på dig när du vill, replikerade Jana Wannius blixtsnabbt.

Fredrik Jönsson tar sig an utomhussäsongen med VM-hästen ColdPlay Foto: Kim C Lundin

Hoppning i världsklass

Falsterbo kan i år ståta med start av både världsettan Steve Guerdat och tvåan Peder Fredricson. I Nations Cup blir det lag från Österrike, Danmark, Frankrike, Italien, Holland, Schweiz och USA förutom Sverige som är värdnation. Schweiz, Holland, Frankrike och Österike kommer med verkligt starka lag. Harrie Smolders har listat sina bästa hästar och Steve Guerdat har satt upp SWB-stoet Albführens Bianca.

Henrik Ankarcrona presenterade ett nytt namn som kommer hem och tävlar internationellt: Annika Axelsson idag med bas i Holland. Till Nations Cup kommer fyra av de här fem ryttarna att rida: Malin Baryard Johnson, Peder Fredricson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Jakob Hellström.

Individuellt satsar Irma Karlsson och ett stort antal elitryttare såsom Rolf-Göran Bengtsson och Douglas Lindelöw med flera. En som lyser i sin frånvaro är Henrik von Eckermann.

Dressyr med bättre motstånd än på länge

Minna Telde kom rakt ifrån en suverän segerhelg på NM i Vilhelmsborg med Isac.
– I år är det ett riktigt starkt startfält med bra ekipage, det är bara sporrande. Sverige är starkt i Nations Cup, leder ligan och har definitivt chansen att ta hem segern igen, menade hon.

I Nations Cup får de svenska ryttarna Patrik Kittel, Juliette Ramel, Malin Wahlkamp-Nilsson och Minna möta Daniel Bachmann Andersen med Blue Hors Zack. Från Tyskland kommer vinnaren från Olympia Fredric Wandres med Duke of Britain och Matthias Alexander Rath på avelshingsten Foundation. Hollands Patrick van de Meer rider Chinook, helbror till Emmelie Scholtens Desperado.

Minna Telde och Denise Ljungkvist gör upp på dressyrbanorna med Irma Karlsson komemr med sina bästa hästar som individuell ryttare på hopptouren Foto: Kim C Lundin

Falsterbo Horse Show

Tidsprogram

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.