Foto: Fredrik Jonsving

Känslofyllda jakten på olyckshästen – hittad vid liv

Utan att veta om den var död eller levande gav sig polisen ut och letade efter en av hästarna inblandade i dödsolyckan i Jämtland förra veckan. Nu har polisen Anne berättat sin historia.

Två personer miste livet och flera skadades i förra veckan efter att tre hästekipage varit inblandade i en stor trafikolycka med en timmerbil i Jämtlands län. En av polisens hundförare har nu delat med sig av sin upplevelse när hon sökte efter en av hästarna utan att veta om hon skulle finna den levande eller död.

Sökandet

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier berättar polisen Anne om hur hon sökte efter en av de inblandade hästarna i vinterkvällen. Här är inlägget saxat från polisen i Jämtlands Facebooksida.

”Mörkret smyger sig på. Det är tyst nu. Kvar på olycksplatsen är bara bärgaren som ska flytta den enorma timmerbilen. Blåljus blinkar på E45 och köerna av personbilar och lastbilar ringlar långa. Alla skadade och chockade är förda till sjukhus. Några finns inte längre här hos oss utan är på andra sidan nu. Så sorgligt och så ofattbart.

Jag går från olyckan mot skogen och upp på en höjd. Bara ljuset från min pannlampa som vägleder mig mellan träden. Slår mig hur obekymrad den lilla gula hunden är vid min sida. Jag letar en häst. Död, skadad eller oskadd vet jag inte. Efter 600m vindar hunden och jag tar ut en riktning mot ett hygge. Plötsligt slår pannlampan mot två reflekterande ögon. Jag pratar lugnande och kommer fram till dig. Du är som genom ett mirakel oskadd. Svetten dryper och du skakar. Jag tar fram min kniv och skär loss skaklarna som jagat dig genom skogen. Jag klappar dig och känner hur glad du är att jag hittat dig. Vi går tillsammans mot värme och trygghet och får möta din tacksamma ägare som trodde att han aldrig skulle få se dig igen. Den sista arbetsuppgiften på plats är nu slutförd så vi packar ihop och åker mot nya jobb i vår polisbil i Jämtland en kylig decemberkväll. /Anne, hundförare”

Möts av kärlek

Poliserna har överösts med kärlek för sin insats och även inlägget har blivit mycket uppmärksammat. Här nedan kan du läsa det på polisens sida.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.