Bild från hemsidan för hovoljan som Kevin Bacon lånade sitt namn till.

Så minns vi Kevin Bacon: Red barbacka med tre tävlingshästar

Ryttarvärlden minns legendaren Kevin Bacon, bland annat med historien om hur han rastade sina tre tävlingshästar i galopp, barbacka i grimma på ryggen av en av dem och med de andra två vid hand i grimma och grimskaft…

 

Kevin Bacon hade en minst sagt unik ridstil. Man kunde ofta se hela publiken mellan honom och sadeln i sprången. Här i Sverige fick vi se honom rida i Scandinavium flera gånger med sin OS-häst Chichester. Med den fantastiska hästen hade han en lång karriär – hela 12 år ute på de internationella tävlingsbanorna. Han red sitt första OS i Tokyo 1964 med Ocean Foam. 1968 i Mexico City och 1976 i Montreal tävlade han Chichester.

Kevin Bacon var också känd för sin sköna humor och väldigt omtyckt bland ryttarkollegerna.

Björn Jacobssons skriver på Facebook och berättar ett antal roliga anekdoter från sina möten med Kevin Bacon:

”Han körde själv lastbilen efter Scandinavium ner till Helsingborg veckan efter o tävlade, för han hade ju inget särskilt för sig. Här massor med fina minnen från Kevin.

När han kom ner till Åke Hultbergs stall på Rögle gård innan tävlingarna i Helsingborg erbjöd han sig att göra vid tänderna på Åkes hästar, speciellt om någon var besvärlig. Åke hade på den tiden Carat i stället och denne fick man söva för att klara tänderna. Kevin anade nog att det var speciellt, så han beordrade fram Carat och körde ut alla ur stallet. Genom fönsterna fick vi då se Kevin tas på tänderna på hästen! Carat iförd enbart grimma med grimskaftet hängande rakt ner! Hästen var precis som paralyserad. Åkes kommentar ”Det är fel häst! Det kan inte va rätt!” Men det var det!

När han sent omsider anlände till Rögle så hade vi bokat in en middag med diverse högdjur. Vi var rejält sena. Avlastning av hästarna. Skötaren stod cirka 10 meter bakom lastbilen och rökte. Kevin gick in i bilen och lossade hästarna och när han la grimskaftet över deras halsar var det signalen att dom kunde stiga av. Alla tre gick fram till skötaren och ställde sig! Kevin skulle tvunget rasta alla tre hästarna. Jag frågade hur lång tid det skulle ta att rida samtliga. (middagen). Svaret kom: tjugo minuter! Han frågade var han kunde rida ut. Där på den vägen, så kommer du tillbaka hit. Han svingade sig upp på den närmsta utan sadel o träns, enbart grimma o grimskaft, tog de andra i sina grimskaft på var sin sida som handhästar. Red iväg och övergick till galopp efter cirka 50 meter! Barbacka med tre tävlingshästar!!! Han var tillbaka inom 20 minuter!

Kom att tänka på att Kevin Bacon inte använde sin speciella ridstil på några andra hästar än Chichester. Och faktiskt – för att locka skratt – överdrev han gärna stilen. Den fungerade inte på någon annan häst. Hans ryttaregenskaper i övrigt var fantastiska, med en mjukhet och en avståndsbedömning som var exceptionell. Han var i sanning den mest fantastiska hästkarl jag träffat. ”

Efter tävlingarna i Helsingborg, som vi stollar ordnade -77. Kan dom i Göteborg, så kan vi. Helsingborgs ridhus var ju ungefär lika stort som Scandinavium. Under Göteborgstävlingarna var jag där och fick kontakten med honom. Han efteranmälde direkt på ryttarläktaren. Kom som jag berättat tidigare sent till Helsingborg och åkte ännu senare ifrån oss, på onsdagen! Då har han lyckats anställa en hästskötare från oss, Britt-Marie Bridner. Vid avskedsmiddagen förärade han mig en pin i guld med en känguru. En sådan hade mindre än 25 personer fått genom åren! Av 22 ryttare i Scandinavium lyckades vi engagera 17 till Helsingborg, bl.a Hans Horn från Holland, Gerd Wildfang, Tyskland, Eddie Macken, Irland och Hugo Simon från Österrike. Populärast? Kevin Bacon! Två timmar efter tävlingarnas slut fick vi ”rädda” honom från fansen. Då satt han godmodig utanför ridhuset och skrev autografer! WHAT A MAN!!!

Under 50-talet ock början på 60. Reste han runt i Australien med sina tre polo-poänger och försörjde sig på höjdhoppning. Fr.o.m en viss höjd (1.80) fick han 1 dollar per cm och fr.o.m 1.95 två dollar för varje språng. Och som han så, det var alltid någon av dom som ville hoppa högt den just helgen. Från den tiden har han ett inofficiellt världsrekord i höjdhoppning. 2.51! Man hade ställt hinderstöden uppe på oljefält och fyllt på med bommar ändå upp. På så vis kunde han hoppa så högt. Med en polo-ponny!!! Bildbevis fanns.

Många andra minns också Kevin Bacon och delar sina minnen av legendaren:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.