Khadija Mellah

Khadija – den första jockeyen i hijab ”Jag vill inte vara en fejkjockey”

18-åriga Khadija Mellah blev den första att rida ett lopp i hijab i Storbritannien. Nu siktar hon på att ta proffslicens.

18-åriga Khadijah Mellah blev den första jockeyen i Storbritannien som tävlade i hijab och hon vann dessutom välgörenhetsloppet Magnolia Cup i Goodwood med hästen Haverland.
– Det var magiskt, säger Khadija till tidningen The Guardian.
Då pratar hon inte bara om segern i Goodwood utan också om hur hela hennes liv förändrats av galoppsporten.

Khadija Mellah började sin ryttarkarriär i Ebony Horse Club i Brixton, en ridskola där man jobbar med att lära barn från mindre bemedlade familjer att rida och vara med hästar.
Hennes mamma kommer från Kenya och hennes pappa från Algeriet. Khadija berättar att hennes mamma brukade bära burka och att det gjorde att hon utsattes för mycket rasism och islamofobi.
–Till slut fick hon ta av den för den blev ett hot mot hennes säkerhet.

Khadijas resa skildras i dokumentären Riding A Dream och kanske kommer hennes story också att bli en spelfilm.
Det var under Ramadan, den muslimska fastemånaden, som Khadija började intensivträningen på Newmarket för att bli jockey.
– Det var de värsta veckorna i mitt liv. Jag kunde inte sova, mitt blodsocker var lågt, jag var uttorkad och såg dåligt. Det var brutalt.
Hon misslyckades i sitt första försök att ta licens för att få rida löp. Instruktören sa ”Jag förstår inte varför du är här, du kommer inte att kunna rida lopp i år.”
Khadija grät, men lyckades övertala de ansvariga om att hon skulle få göra ett nytt försök. Efter fyra veckors intensiv träning klarade hon testet.

Khadija Mellah
Khadija Mellah. Ur filmen Riding a Dream.

Haverland, som hon fick starta i Magnolia Cup, hade inte tävlat så mycket och hade bara vunnit ett enda lopp, när han var yngre. Hans odds var 25-1. Själv var Khadija den yngsta jockeyen i startfältet och den med minst erfarenhet.
– Jag låg femma bakom mer meriterade hästar, men jag tänkte ”Jag gör ett försök”. Jag gick ut och började gå om de andra, en efter en.
Khadija berättar att hon började skrika långt innan hon korsade mållinjen.

Nu läser Khadija på Brighton University för att bli ingenjör. Hon berättar att när hon besökt kapplöpningsbanan frågar alla när hon ska rida nästa lopp.
– De vet ju inte att jag bara var med i Magnolia Cup med målet att jag skulle göra det enda loppet och sedan fortsätta med mitt liv.
Men så snart loppet var över ville Khadija rida igen. Nu siktar hon på att ta proffslicens och bli jockey på riktigt.
– Jag vill inte vara ”fejkjockey” och bara rida välgörenhetslopp.
Planen är nu att ta den planerade ingenjörsexamen för att ha en säkerhet för framtiden och sedan ta licens och ägna sig helhjärtat åt galoppen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.