Ulrika Bidegård nu och då. Foto Fredrik Jonsving, klipp TV4

Kidnappad och inlåst i en låda – slutet på elitryttarens karriär

Kidnappningen av svenska landslagsryttaren Ulrika Bidegård skakade hela Europa och inte minst ridsportvärlden. I fem dygn satt hon inlåst och fastbunden i en låda.
Nu berättar hon om händelsen i en ny tv-dokumentär.

– Det tog bort hela mitt liv kan man tycka, säger Ulrika Bidegård i TV4-dokumentären ”Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård”.

Ulrika Bidegårds familj pendlade med henne till Belgien där de skaffat en bostad för att stötta hennes satsning. Ulrika var hoppryttare på landslagsnivå och tränade i tio år för Nelson Pessoa i Belgien.

Rullades in i matta

Den 20 januari 1993 överfölls hon utanför familjens belgiska villa av en markerad man med pistol. Han rullade in henne i en matta och tog henne till en ljudisolerad trälåda stor som ett kylskåp, där hon spändes fast under omänskliga förhållanden, med ögonbindel, munkavle och hörselkåpor. Kidnapparen kontaktade familjen med krav på 500.000 dollar.

– Jag var väldigt rädd. För jag visste ju inte om jag skulle överleva, han pratade ju inte med mig. Jag visste inte vad han ville ha, säger Ulrika i dokumentären.

I fem dygn blev Ulrika kvar i lådan, innan belgisk polis stormade lägenheten där hon hölls fången och fritog henne. Kidnapparen hade avslöjat sig genom att använda Ulrikas bankomatkort.

Kidnapparen visade sig vara en 30-årig svensk snickare, som var ostraffad och beskrevs som ”en vanlig kille”. Han dömdes till 15 års fängelse och avtjänade fyra år i Belgien, resten på Kumlaanstalten.

Den osannolika historien fick en nästan lika märkvärdig fortsättning när Ulrika ett och ett halvt år efter fritagningen gifte sig med den belgiske polis som hade öppnat mardrömslådan där hon satt fången, Tony Soberon. Paret fick två barn tillsammans, Calvin och och Cajsa.

– Det kände väldigt skönt för han visste allt om mig, han visste om min oro, berättar Ulrika i dokumentären.

Idag är de dock skilda.

Kidnapparen hade skickat en skrämmande bild på Ulrika i lådan, bunden och med ögonbindel och öppen mun till hennes familj. Bilden kom inte fram förrän efter fritagningen, men så fort pressen fick tag på den spreds den i media.

Ulrika kom aldrig tillbaka som elitryttare efter kidnappningen. Hon försökte, men det fungerade inte.
– Ridsporten är en så liten värld. Så fort jag dök upp hörde man ”där är ju hon”. Det var inte roligt längre, något som hade varit en så viktig del av mig, sa hon i en intervju med Hallands Nyheter.

Idag bor Ulrika i Kungsbacka och har bland annat varit landslagsledare för ponny och children. Hon arbetar som hopptränare.

I dokumentären säger hon dock att hon fortfarande har sviter av händelsen:
– Jag vågar inte gå in på en toalett utan fönster, jag flyger inte.

Dokumentären Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård finns att se på TV4 Play.

2013 gjordes också en radiodokumentär som man kan lyssna på här:

 

Klipp från TV4:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.