nonsens nos mule

Kiruna ridklubb varslar personal – ridskolan hotad

Kiruna ridklubb driver sedan 1967 ridskola på kommunens anläggning. I år lade dock kommunen ut anläggningen på anbud – men endast ridklubben lämnade in anbud. Då avbröt kommunen upphandlingen och ridklubben tvingades varsla sin personal.

Kiruna ridklubb har kallat till ett extramöte för medlemmarna den 28 september för att få mandat att driva förhandling mot kommunen.

Lombia ridanläggning är kommunalägd och ligger i anslutning till idrottsområdet med samma namn. Sedan 1967 har Kiruna ridklubb drivit ridskola i anläggningen. I våras beslutade Kiruna kommun att driften av både ridskolan och anläggningen skulle läggas ut på anbud. Man fick då endast in ett anbud, från Kiruna ridklubb.

Istället för att tilldela klubben driften valde kommunen att utan förklaring avbryta upphandlingen.

Det tvingade ridklubben att varsla personalen som har sex månaders uppsägningstid.

Enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) handlar det hela om att man vill klargöra hur andra föreningar än Kiruna ridklubb ska kunna få tilllång till anläggningen.
– Vi behöver få förhandla kring en del osäkerheter. Vi vill inte skapa en situation som i Lombia ishall där kommunen har hyrt ut lokaler till en förening och så ska andra föreningar hyra av den föreningen, säger han till SVT.

För ridklubben finns dock inte tid att förhandla med kommunen. Där har nu höstterminen dragit igång utan att man kan garantera verksamhet längre än fram till årsskiftet, när det nya anbudet ska vara på plats. Och det finns inga garantier för att den personal som man nu varslat kommer att vara kvar och arbeta på anläggningen om man får avtalet med kommunen på plats innan årsskiftet.

Inför upphandlingen gjorde ridklubben en genomgång av anläggningen där man påtalade de stora brister som finns där.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.