Foto Fredrik Jonsving

Kissande människor bakom mystiska dopingfall

FEI oroas av att så många fall av doping orsakas av människor som kissar i stallet. Hästar fastnar i dopingtester när människornas mediciner kontaminerar fodret.

FEI Tribunalen säger nu att man är oroade av att så många fall av doping orsakas av människor som kissar i stallet. Det handlar om personer som själva har tagit preparat som är dopingklassade för hästarna, exempelvis mediciner eller droger, och sedan urinerar i stallet.

Nyligen testades en dressyrhäst positivt och man fann senare att orsaken var en hästskötare som kissat i stallet upprepade gånger.

Tribunalen har fällt utslaget att den italienske dressyrryttaren Pierluigi Sangiorgi inte är skyldig till att hästen Gelo Delle Schiave testat positivt vid en CDI-W-tävling i Slovenien i maj 2019.

Ett prov från hästen innehöll aripiprazole, ett läkemedel som används för att behandla schizofreni och bipolär sjukdom hos människor.

Ryttaren berättade för Tribunalen att efter att ha utrett saken hade han fått reda på att hans hästskötare tagit receptbelagd medicin för att behandla svår depression, vilket också bekräftades av hästskötarens läkare. Hästskötare erkände också att han upprepade gånger hade urinerat i hästens box från de att de anlänt till tävlingsplatsen.

Tribunalen skriver i sin rapport att det är bekräftat bortom rimligt tvivel att hästen måste ha fått i sig substansen genom hö som kontaminerats i boxen.

FEI berättade också att man har ett antal tidigare dopingfall som orsakats av att hästens bädd har kontiminerats av människors medicin via urinen.

Tidigare har bland annat en hoppryttare friats från dopinganklagelser efter att man kunnat konstatera att en förare hade urinerat i hästens box.

FEI säger vidare att de återkommande fallen av positiva dopingtester som orsakats av att människor urinerat i hästarnas boxar är oroande och att de skulle kunna undvikas om alla inblandade inom ridsporten informeras om riskerna med kontamination. Man ser också att det är ryttarnas ansvar att utbilda sin personal.

Hästen i fallet ovan diskvalificerades från den aktuella tävlingen, men ryttaren drabbades inte av någon avstängning eller böter.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.