Malin Baryard-Johnsson  och H&M Indiana. Foto Fredrik Jonsving

Klart för tävlingsstart – seniorerna kan köra igång 14 juni

Vid en presskonferens nu på morgonen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att tävlande för seniorer kan komma igång inom alla idrotter 14 juni.

För det yrkesmässiga utövandet gäller att man även får resa över hela landet. När det gäller idrottstävlingar på lägre nivå måste man hålla sig inom de reserestriktioner som finns – alltså max 1-2 timmars resa från hemort.

Tävlingar inför publik kommer att dröja. Gränsen med 50 personer per event gäller åtminstone över sommaren – och denna begränsning faller under ordningslagen. Hur man bedömer vilka som ingår i dessa 50 är därför upp till polisen.

Detta gäller för alla idrotter på alla nivåer, förutsatt att man följer alla rekommendationer när det gäller smittskydd, att tävlingarna och matcherna sker utomhus och att man upprätthåller begränsningen med maximalt 50 personer på plats.

– Det finns inte något undantag för särskild idrott eller liga, meddelade idrottsminister Amanda Lind.

Under våren har tävlingsverksamhet för barn och träningsverksamhet för vuxna varit tillåtet. Inom ridsporten har det inneburit att man, trots att Svenska Ridsportförbundet avrått Stockholmsdistriktet, arrangerat pay and jump och öppen bana.

– Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi”, påminner inrikesminister Mikael Damberg. Varje dag insjuknar och dör människor. Vi måste hålla ut och hålla i över tid och det gäller även med dagens besked. Det kommer inte att vara möjligt att samlas på sportbarer i större utsträckning än idag.

– Reglerna som gäller är att man får inte bjuda in publik, man ska undvika närkontakt som inte är nödvändig, utövare och andra ska vara symptomfria, förklarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Arrangörer ska undvika trängsel, erbjuda möjlighet att tvätta händer med tvål och vatten och sätta upp information om hygien, sade han vidare.

– Den här öppningen är villkorad med att situationen inte förvärras.

– Jag vill återigen förtydliga att detta inte ska ses som att vi rullar tillbaka alla restriktioner, påminde Amanda Lind avslutningsvis.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.