Klonar 42.000 år gammal häst

Nu försöker forskare klona en 42.000 år gammal häst som hittats i den Sibiriska tundran. Embryot ska bäras av en sydkoreansk häst som stammar från den mongoliska rasen eller en rysk Yakuthäst.

Forskare från Ryssland och Sydkorea försöker klona en 42.000 år gammal häst av den förhistoriska Lenskayarasen, som varit utdöd de senaste 4.000 åren. De använder celler från ett två månader gammalt föl som hittats perfekt bevarad i permafrost i Sibirien.
Försöken pågår till och med april i år och forskarna är övertygade om att de kommer att lyckas.
– Cellerna odlas i en speciell näringslösning, berättar den ryska forskaren Dr Lena Grigoryeva. Preparatet behandlas och sätts i en koldioxidbehållare i några dagar. Efter tre till fyra dagar byts näringslösningen ut.
Forskarteamet ser detta som ett steg på vägen mot att återskapa mammutar som också finns bevarade i den sibiriska permafrosten.
De har redan hittat en koreansk häst som ska vara surrogat och bära det klonade embryot.
– Den koreanska hästen kommer att passa perfekt, säger Dr Grigoryeva. De har länge använts till kloning och tekniken är förfinad till perfektion. Den är för övrigt också av en gammal ras som är arvtagare till den mongoliska hästen.
En annan kandidat som surrogat är den sibiriska Yakuthästen som följde efter Lenskayarasen.

Källa: Earth.com

Arkeologer hittade lämningar efter häst med vagn – och kusk > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.