Hela djurkliniken i Bjerke isoleras.  Foto: Fredrik Jonsving

Klubben fick beskedet om smittsam virusabort alltför sent

Virusabort hos Skånsta Ryttare utanför Åkersberga har blivit allvarligare. Klubben fick inte information från UDS som skyller på mänskliga faktorn.

Virusabort hos Skånsta Ryttare

Ridskolan hos Skånsta Ryttare är sedan 19 januari stängd för utomstående och sedan 22 januari stängd för besökare. Klubben stängde på grund av febriga hästar i stallet med neurologiska symptom. Först efter att Länsveterinärens meddelande om konstaterad virusabort hos en häst från klubben 4 januari börjat cirkulera på sociala medier fick representanter för klubben klart för sig allvaret. Universitetssjukhuset UDS i Uppsala hade inte informerat hästägaren om provresultatet trots flera påstötningar och den allvarliga diagnosen. UDS menar att de till hästägaren påtalat att det kunde röra sig om virusabort. Ord står mot ord i ärendet. Virusabort, EHV-1 virus, är en anmälningspliktig sjukdom.

Universitetssjukhuset UDS klarlägger

På Universitetssjukhuset UDS (Ultuna i Uppsala) har man under torsdagen 24 januari publicerat en beskrivning av händelseförloppet från deras sida.
”Men anledning av information som cirkulerar via sociala medier gällande häst konstaterad med virusabort (EHV-1, neurologisk form) där UDS nämns, vill vi gå ut med information kring händelsen.

Fredagen den 4/1 fick vi in en häst som vinglade och hade feber, virusabort kunde inte uteslutas. Den fördes direkt till isolering och prover togs och skickades till SVA. Tyvärr fick hästen avlivas dagen efter, vilket vi djupt beklagar. Ägaren informerades om vår misstanke gällande virusabort.

Den 8/1 ringde vi till SVA för att höra oss för om proverna, dessa var då inte klara.

Den 11/1 kom proverna in i vårt journalsystem, vilket visade på att hästen hade virusabort. När proverna når kliniken sker ingen automatisk rutin där ansvarig veterinär får en notifiering. Utan det kräver att personen aktivt följer upp ärenden kontinuerligt.

När nästa häst kommer in till oss den 22/1 med liknande symptom förs även denna direkt in på isolering och hanteras korrekt enligt föreskrifterna. Det är när vi upptäcker att den kommer från samma stall som tidigare fall som vi reagerar och går in i den förstnämnda hästen journal. Vi ser då att den har testat positivt och följer våra rutiner kring detta.

Att vi inte var snabbare på att återkoppla gällande provsvaret är ett resultat av den mänskliga faktorn, vilket vi är oerhört ledsna för. Vi kommer att se över dessa rutiner framöver för att minska risken att detta händer på nytt.

Det berörda stallet är enligt uppgifter isolerat sedan den 19/1.”

Skånsta Ryttares styrelse berättar

Från Skånsta Ryttares styrelse kommer en motsvarande redogörelse publicerad på klubbens websida publicerad under 24 januari.
Det har idag den 23 januari framkommit, att de provsvar vi väntat besked om från SLU i Uppsala, konstaterar herpesviruset EHV-1 med neurologiska symptom.

Vid det första sjukdomsfallet, som inträffade den 4 januari, meddelade veterinären på SLU att hästen drabbats av något neurologiskt problem men att detta ej var smittsamt. Ägaren till den drabbade hästen har ännu inte fått något annat besked från Uppsala, där hästen omhändertogs och sedan avlivades.

I förra veckan upptäcktes att en ponny hade feber men utan andra symptom. Dagen därpå fick ytterligare en häst feber och då beslutade vi att stänga anläggningen. Därefter har händelseförloppet gått snabbt med flera febriga hästar och även med neurologisk påverkan på två hästar. Läget för dessa två individer är kritiskt och de behandlas i Uppsala. Säkerhetsnivån höjdes ytterligare och sedan den 22 januari är anläggningen helt stängd för besökare.

Först idag den 23 januari har vi fått besked, på omvägar kan tilläggas, att vi drabbats av EHV-1.”

Klubben har vidtagit åtgärder

Anläggningen i sin helhet är satt i isolering. Stallet är stängt för alla besökare, både människor och djur, som inte behöver vistas på anläggningen. Klubben har sett till att hästarna isoleras så gott det går i en nyinrättad sjukavdelning. Nu pågår kartläggning över vilka hästar som besökt andra anläggningar, tävlingar.

Ridskolans alla lektioner är tillsvidare inställda. Föreningen Skånsta Ryttare kommer att jobba vidare med att få fram varför information om virussmittan inte kommit fram i ett tidigare skede. Trots att många påstötningar på veterinärkliniken om provsvar gjorts av hästägaren till den först drabbade hästen.

Skånsta Ryttare

Universitetssjukhuset UDS hela inlägg

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.